Dvomi o novem nadzornem svetu koprske Marjetice: so bili imenovani legitimno?

Slovenija 24. Jan 202414:46 0 komentarjev
Marjetica Koper
Marjetica Koper (Foto: BOBO)

V ponedeljek ustanovljen novi nadzorni svet komunalnega podjetja Marjetica Koper spremljajo dvomi o njegovi legitimnosti. V Občini Ankaran se po poročanju Primorskih novic namreč ne strinjajo z imenovanjem in napovedujejo izpodbojno tožbo. V Mestni občini Koper ob tem zatrjujejo, da so postopki potekali v skladu s pravili.

Ponedeljkovo ustanovno sejo nadzornega sveta Marjetice Koper je sklical direktor Davor Briševac, novi nadzorniki pa so postali Aleš Buležan, Astrid Del Ben in Matjaž Čok. Ob njih sta še predstavnika delavcev Gregor Kamenšek in Goran Likovski. Za predsednika so imenovali Buležana.

Na koprski občini so za Primorske novice dejali, da se je z ustanovitvijo novega iztekel mandat staremu nadzornemu svetu, na čelu katerega je Boštjan Aver. Pojasnili so, da je bilo imenovanje članov nadzornega sveta opravljeno 4. januarja na skupščini javnega podjetja. Na skupščini je sodeloval tudi predstavnik Občine Ankaran, a ni glasoval. Občina Koper trdi, da s tem ni nasprotoval imenovanju, kar pa v Ankaranu zanikajo.

Občina Koper je sicer nove nadzornike izbrala že pred enim letom, a so v Občini Ankaran oporekali odločitvi, saj jih v Kopru niso vprašali za soglasje. Stari nadzorniki so delali naprej, koprsko okrožno sodišče pa je 3. januarja letos objavilo sodbo, da Koper pri tovrstnih odločitvah potrebuje soglasje Ankarana.

Kljub temu v Mestni občini Koper vztrajajo, da soglasja Ankarana ne potrebujejo. Trdijo namreč, da je sodišče na prvi stopnji sicer ugodilo ankaranski občini, vendar je v obrazložitvi ocenilo, da soglasje obeh občin ni potrebno pri vseh imenovanjih. Dodajajo, da situacija, ki je obstajala januarja lani, ne obstaja več in ne vpliva na nadaljnje postopke imenovanja novega nadzornega sveta.

Župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik se s trditvami, da so postopki potekali pravilno, ne strinja. Kot je dejal za Primorske novice, je sodišče pritrdilo stališču Občine Ankaran, da premoženje med občinama še ni razdeljeno, zato Marjetica nima dveh lastnikov, ampak občini to premoženje upravljata soglasno.

Na vprašanje, zakaj se je predstavnik ankaranske občine vzdržal glasovanja o nadzornikih na skupščini, je Strmčnik odgovoril, da ni hotel glasovati, ker gre po njihovem prepričanju za nelegitimen organ. Po županovih besedah je predstavnik na to tudi opozoril zbrane in napovedal izpodbojne tožbe.

Dosedanji predsednik nadzornega sveta Aver je za Primorske novice dejal, da je v sodnem registru še vedno vpisan kot predsednik. Ocenil je, da se je koprski župan Aleš Bržan neposredno vmešal v poslovanje Marjetice Koper in s tem sprejel nezakonite odločitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!