Dvonadstropni električni vlak prvič po slovenskih tirih

Slovenija 14. Jan. 202212:12 > 13:29
Delite:
Vlak KISS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Dvonadstropni vlak KISS se je danes odpeljal na otvoritveno vožnjo na relaciji Ljubljana–Litija–Ljubljana. Z njim sta se zapeljala tudi generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. 

Kot so prek Twitterja sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je po slovenskih tirih danes prvič v zgodovini zapeljal dvonadstropni električni vlak proizvajalca Stadler. Vožnje se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je poudaril pomen novih dvonadstropnih vlakov h kvaliteti storitev javnega potniškega prometa.

“Na ministrstvu dajemo velik poudarek investicijam in posodobitvam železniške infrastrukture. Posodobitev voznega parka pomembno prispeva k privlačnosti železniškega prometa,” je sporočil minister Vrtovec. Vsak vlak KISS ima 292 sedežev (od tega 16 v prvem razredu), 277 stojišč ter dva prostora za invalidski voziček. Novi vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob prvi vožnji povedal, da je v Sloveniji trenutno 29 novih sodobnih vlakov Stadler, 10 je dvonadstropnih. Do konca leta bo po tirih zapeljalo vseh 52 novih vlakov, so sporočili s Slovenskih železnic.

“Do konca februarja oziroma sredine marca bo objavljen nov razpis za še dodatnih 20 novih potniških vlakov, ki naj bi v Slovenijo predvidoma prispeli do sredine leta 2024. S tem bo narejena preobrazba voznega parka v potniškem prometu,” dodajajo Slovenske železnice.

 

Komentari

Vaš komentar