Dvonadstropni električni vlak prvič po slovenskih tirih

Slovenija 14. Jan 202212:12 > 13:29 0 komentarjev
Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO

Dvonadstropni vlak KISS se je danes odpeljal na otvoritveno vožnjo na relaciji Ljubljana–Litija–Ljubljana. Z njim sta se zapeljala tudi generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. 

Kot so prek Twitterja sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je po slovenskih tirih danes prvič v zgodovini zapeljal dvonadstropni električni vlak proizvajalca Stadler. Vožnje se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je poudaril pomen novih dvonadstropnih vlakov h kvaliteti storitev javnega potniškega prometa.

“Na ministrstvu dajemo velik poudarek investicijam in posodobitvam železniške infrastrukture. Posodobitev voznega parka pomembno prispeva k privlačnosti železniškega prometa,” je sporočil minister Vrtovec. Vsak vlak KISS ima 292 sedežev (od tega 16 v prvem razredu), 277 stojišč ter dva prostora za invalidski voziček. Novi vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Vlak KISS Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO
Vlak KISS Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO
Vlak KISS Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO
Vlak KISS Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO
Vlak KISS Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob prvi vožnji povedal, da je v Sloveniji trenutno 29 novih sodobnih vlakov Stadler, 10 je dvonadstropnih. Do konca leta bo po tirih zapeljalo vseh 52 novih vlakov, so sporočili s Slovenskih železnic.

“Do konca februarja oziroma sredine marca bo objavljen nov razpis za še dodatnih 20 novih potniških vlakov, ki naj bi v Slovenijo predvidoma prispeli do sredine leta 2024. S tem bo narejena preobrazba voznega parka v potniškem prometu,” dodajajo Slovenske železnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!