DZ potrdil le dopolnila koalicije k noveli zakona o orožju

Slovenija 09. Jul 202114:56 > 17:23 0 komentarjev
Orožje
PROFIMEDIA

Državni zbor je na današnji seji odločal o vloženih dopolnilih k vladni noveli zakona o orožju, ki v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Podprl je koalicijska dopolnila, ne pa tudi dopolnil, ki sta jih vložili opozicijski LMŠ in Levica.

Na četrtkovi obravnavi je novela zakona o orožju naletela na zadovoljstvo v koalicijskih SDS, NSi in SMC, v delu opozicije, zlasti v LMŠ in Levici, pa so bili kritični predvsem do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka, legalizacije kovinskih teleskopskih palic in bajonetov ter novega kroga legalizacije nezakonitega orožja.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je pojasnil, da je bil namen evropske direktive preprečiti dejanja terorizma z orožjem, pri čemer se direktiva nanaša tudi na legalno orožje, s katerim pa tovrstna dejanja niso storjena. Slovenija že skoraj tri leta zamuja z implementacijo direktive in zato tvega visoke denarne kazni.

Novelo so pripravili že v vladi Marjana Šarca, epidemija novega koronavirusa pa je njeno obravnavo ustavila. Predalič je poudaril, da direktiva omejuje športne strelce, lovce in tudi trgovce z orožjem. Po njegovih besedah je bilo zato treba z novelo doseči kompromis med zahtevami direktive in pričakovanji zainteresirane javnosti.

Že na junijski seji matičnega odbora so k noveli potrdili več koalicijskih dopolnil, ki so naletela na kritičen odziv v delu opozicije. V LMŠ so zato pred sejo DZ vložili dopolnila, ki bi med drugim določila, da se za posebno opremo za orožje štejejo tudi dušilci zvoka, pri čemer bi se ti izjemoma dovolili, če so izdelani tako, da se pritrdijo ali so sestavni del orožja, za katerega je bila izdana orožna listina.

Poleg tega so v Levici vložili dopolnilo, s katerim bi orožne listine za orožje iz kategorije A iz razloga športa lahko dobili le športni strelci, ki s takšnim orožjem trenirajo in tekmujejo, ne pa tudi strelske organizacije, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe.

Koalicijska dopolnila, ki jih je danes potrdil DZ, pa prinašajo pravno-tehnične izboljšave novele.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!