Elza, Na’vi ali Wednesday? Kateri pustni kostumi so letos priljubljeni?

Slovenija 12. Feb 202313:53 > 18. Feb 2023 10:00 0 komentarjev
Wednesday Addams
PROFIMEDIA

Pustni torek je pred vrati, zato mnogi otroci, pa tudi odrasli, razmišljajo o tem, v kaj se bodo našemili. Pred dnevi smo se pozanimali, kakšno je letos povpraševanje v trgovinah, kateri kostumi so najbolj priljubljeni, pa tudi, ali sploh še kakšen otrok pride v vrtec oblečen v klovna.

Letošnji pust bo prvi po treh letih, ki bo potekal popolnoma brez protikoronskih omejitev. Vrhunec pustnega rajanja bo na prihajajoči pustni torek, že v nedeljo, 19. februarja, pa bo na Ptuju potekala tradicionalna pustna povorka. Že od začetka februarja je mogoče zaslediti pustne dogodke in zabave – začenši s Kurentovanjem, ki ga je 3. februarja “polemično” otvorila srbska pevka Ceca –, na katerih je pustni kostum nuja, ne glede na to, ali gre za odrasle ali otroke.

Preberite še: Kdaj je pust 2023

Pri dveh trgovinah, specializiranih za pustne kostume, smo se pozanimali, kakšno je povpraševanje ter kaj je letos priljubljeno med odraslimi in otroki.

V ptujski trgovini Maškara so presenetljivo navedli, da je pri njih povpraševanje večje med odraslimi kot med otroki. Zanimanje zanje pa se je v kraju, kjer pust velja za “peti letni čas”, začelo že konec januarja in se je potem le še povečevalo. Po oceni sogovornika Žana Susmana so ljudje v primerjavi s “predkoronskim” letom 2020 še bolj željni pustovanja brez omejitev, kar opažajo v še večjem navalu kot pred tremi leti. Letos so prodali že kostum za gospoda, starejšega od 70 let, pa tudi za dojenčka, mlajšega od enega leta.

V ljubljanskem Magic shopu v BTC je povpraševanje sicer podobno kot prejšnja leta, a kljub temu izjemno veliko. “Pust je pač tradicija, Slovenci ga obožujemo, tako otroci kot odrasli,” je za N1 komentirala Urška Drofenik. Tudi pri njih množično prodajajo kostume za ljudi vseh starosti, a je dejala, da povprečno vendarle prodajo več kostumov za otroke.

Pustni kostum
Facebook/Maškara.si

Od klasik do likov iz Netflixa

Pri odraslih so v ptujski Maškari najbolj priljubljeni klasični kostumi, kot so pirati, vampirji, kavbojci, angeli … Četudi nekoliko manj priljubljeni, a vedno zimzeleni, so tudi kostumi kultnih zvezdnikov, denimo Michaela Jacksona, Elvisa Presleyja in Marilyn Monroe. V BTC se za odrasle dobro prodaja tudi disko kostum, kavbojci, pa poklici, kot so stevardese, piloti in policisti. Priljubljeni so tudi “smešni” kostumi za odrasle: krave, biki in “odrasli” dojenčki.

Preberite še: Kako so kurenti preganjali zimo iz državnega zbora (FOTO)

Vsak pust pa so sezonsko “v trendu” tudi liki iz filmov ali serij, ki so tisto leto še posebej priljubljene. Letos tako stranke pogosto iščejo kostum Wednesday Addams iz Netflixove serije Wednesday, ki je “pri dekletih letos čisti bum,” je pojasnila Drofenik in dodala, da so priljubljeni še pilotski pajac iz filma Top Gun in pa modri Na’viji iz filma Avatar 2: Pot vode. Ti so iskani tudi na Ptuju, kjer pa izpostavljajo tudi Jokerja in Harley Quinn iz filmov Joker oziroma Odred odpisanih (Suicide Squad).

Elvis Presley Elvis Presley
PROFIMEDIA
Avatar 2 Avatar 2
PROFIMEDIA

Susmana je pri tem presenetilo, da je veliko od teh likov zelo zaželenih tudi med otroki – četudi so nekateri od teh filmov ali serij zanje vse prej kot primerni. Tako je pri mlajših poleg prej omenjenih Jokerja in Harley Quinn priljubljen tudi kostum iz Netflixove serije Squid Game. Slednji prikazuje grafične prizore nasilja in zato ni primeren za mlajše od 15 let, medtem ko je film Odred odpisanih primeren zgolj za starejše od 17 let.

Kostum Squid Game
Otroški kostum iz Netflixove serije Squid Game (Vir: PROFIMEDIA)

Večinoma se sicer, kot je poudaril Susman, otroci vendarle najraje oblečejo v like iz risanih ali animiranih filmov, ki so zanje primernejši. Pri otrocih je Susman kot najbolj priljubljene tako navedel like iz filmov in risank Ledeno kraljestvo, Maša in Medved, Tačke na patrulji, Spiderman, Batman in Ježek Sonic. Superjunaki so enako priljubljeni tudi v Ljubljani, kjer pa poleg teh izpostavljajo tudi like iz fantazijskih filmov Star Wars, predvsem pa “vse, kar ima zraven orožje”, torej kostumi policista, specialca, ninje oziroma karkoli z mečem ali sabljo.

Pust
Manca Rozman/BOBO

V manjši meri se sicer kupujejo klasični kostumi, kot so gasilci, Pika Nogavička, indijanci in kavboji. Na vprašanje, ali otrokom prodajo tudi kakšnega klovna, pa sogovornica odgovarja, da bolj malo, “sem in tja”. Otroci med petim in sedmim letom se po njeni oceni radi šemijo tudi v živali, denimo metulja ali Bambija.

Kakšne kostume letos opaža na pustnih prireditvah, smo povprašali tudi eno od natakaric v karnevalski dvorani na Ptuju. Za N1 je povedala, da je pri odraslih opazila večinoma skupinske maske, denimo navijačice, hudičke, vulkanizerje, indijance, mornarje, zajčice, “charlestonke”, vojake, policiste, tigrice … Izvirnejših, doma narejenih kostumov ni opazila veliko, v spominu pa so ji ostali naslednji: oče je bil maskiran v blagajno, preostala družina je bila denar, neka druga družina je bila grah, neka ženska pa je bila umetnino – v uokvirjeni sliki je imela luknjo za glavo.

Doma izdelanih kostumov med otroki skorajda ni

Ali se otroci maskiranja veselijo, smo povprašali tudi v enem od ljubljanskih vrtcev. Vzgojiteljica v vrtcu Ciciban Nuša Rogelj je za N1 povedala, da se otroci pusta in šemljenja veselijo že dneve, celo tedne pred pustnim torkom in navdušeni pripovedujejo, v kaj se bodo našemili. Na pustni torek nato pridejo našemljeni in sovrstnikom predstavijo svoje kostume.

Pri tem, kaj je pri otrocih najbolj priljubljeno, opaža podobno kot sogovornika v pustnih trgovinah, saj tudi sama najpogosteje vidi kostume iz priljubljenih risank ali filmov. Pri dekletih je Rogelj izpostavila princesi Elzo in Ano iz Ledenega kraljestva, pri dečkih pa Spidermana in druge superjunake. Risani in filmski junaki so po njeni oceni najbolj priljubljeni že leta.

Velika večina otrok ima kupljene kostume. Doma narejenih kostumov vzgojiteljica skorajda ne opaža, prav tako je izpostavila, da denimo klasičnega kostuma klovna že dolgo ni bilo opaziti.

Pust
Žiga Živulović jr./Bobo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!