Kdaj je pust 2023

Slovenija 10. Okt 202206:05 > 13:20
Kdaj je pust 2023
Žiga Živulović jr./BOBO

Pust leta 2023 pade na predzadnji februarski torek. Datum pusta se sicer določi na podlagi tega, kdaj je velika noč.

Pust 2023 bo v torek, 21. februarja, pustna sobota 18. februarja, pustna nedelja pa 19. februarja. Datum pusta se vedno določi glede na to, kdaj je velika noč, in sicer pust nastopi 47 dni pred tem največjim krščanskim praznikom. Velika noč bo 9. aprila, tako bo pust v letu 2023 21. februarja. Datum velike noči pa se določi glede na prvo pomladno polno luno, in sicer je velika noč vedno prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni.

Pust 2023: kako bo s kurentovanjem?

Ena najbolj značilnih pustnih mask v Sloveniji so kurenti, kurentovanje na Ptujskem pa največji slovenski pustni karneval. Pust je leta 2022 zaradi epidemije minil brez tega množičnega dogodka – kurentovali so virtualno. Leta 2023 naj bi kurentovanje potekalo od 11. do 21. februarja.

Pustni čas se na Ptuju že dobri dve desetletji tradicionalno začenja z nočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija v Budini, piše STA. Kurenti po vaseh spodnjega Podravja ob polnoči vsako leto ponovijo tradicijo in si prvič v pustnem času nadenejo oprave in napovedo začetek pustnih opravil.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico, še piše STA.

Pust je v Sloveniji tudi kulinarični praznik, na mizi takrat ne smejo manjkati krofi, pogoste pa so tudi miške in ocvirkovka – potica z ocvirki.

Del pustne kulinarike so tudi pečenice ali krvavice s kislim zeljem oziroma repo, spremlja pa jih lahko tudi krompir v različnih izvedbah.

Preberite tudi, kdaj so šolske počitnice.