En Slovenec ostaja v Afganistanu, poskrbeti želi za sodelavce

N1 video 17. Avg 202109:03 > 14:22 0 komentarjev
Letališče v Afganistanu
SATELLITE IMAGE 2021 MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Trije slovenski državljani, ki so bili v ponedeljek še v Afganistanu, so se ponoči vkrcali na letalo do Katarja in so po naših informacijah že v Dohi. V Afganistanu je ta trenutek po informacijah N1 še en slovenski državljan, ki tam skrbi za varnost delegacije EU, in se je po informacijah N1 odločil, da bo v Afganistanu ostal, dokler ne bo poskrbel za evakuacijo sodelavcev.

Kot smo poročali, so bili včeraj v Kabulu še trije slovenski državljani, ki pa so se po poročanju portala 24ur.com ponoči vkrcali na evakuacijsko letalo. Po informacijah N1 so trije slovenski državljani ta trenutek že varno v Dohi v Katarju. Je pa po informacijah N1 v Afganistanu ostal še en slovenski državljan, ki tam skrbi za varnost delegacije EU, in se je po informacijah N1 odločil, da bo v Afganistanu ostal, dokler ne bo poskrbel za evakuacijo sodelavcev.

Eden izmed treh Slovencev je evakuacijski let dokumentiral tudi na svojem Instagram profilu.

Po naših informacijah so se slovenski državljani evakuirali s pomočjo podjetja, preko katerega so bili zaposleni.

V Afganistanu niso bili v imenu slovenske države

Nihče od treh slovenskih državljanov, ki so Afganistan že zapustili, ni bil tja napoten v imenu slovenske države. 

Kot je poročal 24ur.com, so slovenski državljani do letališča v Kabulu prispeli v ponedeljek dopoldan, nato pa so počakali v tako imenovani zeleni coni. Po poročanju spletnega portala so za pot od hotela do letališča potrebovali pet ur, saj so bili na kontrolnih točkah talibani, ki pa naj bi pomagali narediti prostor, da je konvoj lahko prečkal. 

Kot je včeraj pojasnil minister za obrambo Matej Tonin, si Slovenija prizadeva poskrbeti tudi za nekaj manj kot dvajset afganistanskih državljanov, ki so sodelovali s slovenskimi vojaki in so zdaj lahko v nevarnosti. “V Sloveniji bomo izpeljali vse potrebne procese, da bomo zadeve tudi pravno uredili v zvezi z azilom,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!