Tonin: V Kabulu so še trije slovenski državljani

Slovenija 16. Avg 202113:05 > 14:31 2 komentarja
Tonin
N1

Med množico, ki si na letališču v Kabulu prizadeva pobegniti iz Afganistana, so tudi trije slovenski državljani, je povedal minister za obrambo Matej Tonin. Poleg njih je bil do včeraj v Afganistanu še en Slovenec, ki mu je uspelo pobegniti iz države in je trenutno v Katarju.

“Naša prioriteta je, da poskrbimo za tri slovenske državljane, ki so na kabulskem letališču oziroma v njegovi bližini,” je povedal obrambni minister Matej Tonin. Poleg njih je bil do včeraj v Afganistanu še en Slovenec, ki mu je uspelo pobegniti iz države in je trenutno v Katarju.

Podrobnosti, kdo so ti slovenski državljani in kaj so delali v Afganistanu, minister zaradi njihove varnosti ni želel razkriti. Eden od njih je po naših informacijah delal za eno od institucij Evropske unije.

Poleg njih si Slovenija prizadeva poskrbeti tudi za afganistanske državljane, ki so sodelovali s slovenskimi vojaki in so zato zdaj v nevarnosti.

Azil za Afganistance, ki so sodelovali s Slovensko vojsko

Potem ko so talibani vkorakali v Kabul in zasedli predsedniško palačo, skušajo številni prebivalci zapustiti državo. Nevarnost grozi vsem, ki so sodelovali z ameriškimi in evropskimi vojaki. Med njimi so tudi prevajalci, tehnično osebje in drugi Afganistanci, ki so sodelovali s Slovensko vojsko.

“Naše sporočilo zanje je, naj ostanejo mirni in da jih ne bomo pustili samih. V Sloveniji bomo izpeljali vse potrebne procese, da bomo zadeve tudi pravno uredili v zvezi z azilom. Ko se bo odprlo prvo časovno okno in bomo imeli logistične zmogljivosti, jih bomo premaknili, najprej v neko varno državo, nato pa naprej v Slovenijo,” je obljubil Tonin.

Natančnega števila minister ni želel razkriti, povedal pa je, da gre za manj kot 20 ljudi, naših sodelavcev in njihovih najožjih družinskih članov. Ker je Slovenska vojska v Afganistanu delovala v kontingentu z italijansko vojsko, bo tudi evakuacija potekala v sodelovanju z njo. “Poznamo njihova imena in priimke ter njihovo lokacijo,” je pojasnil minister. “Slovenska vojska je dnevno v stiku z njimi.”

“Velika večina teh sodelavcev je že imela možnost umika skupaj z Italijani in jo je izkoristila. Nekaj tistih, ki so upali, da se bodo razmere umirile, a se niso, pa se je obrnilo na Slovenijo. V zadnjih dneh intenzivno urejamo logistične podrobnosti, da bi jim omogočili varen umik, se pa stvari spreminjajo iz ure v uro. Kar se je še včeraj zdelo mogoče, danes že ni več.”

Pojasnil je še, da je večina teh ljudi na območju Herata, kjer je bilo nameščenih največ slovenskih vojakov.

Tonin: Upam, da naše 17-letno delo ni bilo zaman

Slovenski vojaki so bili v Afganistanu 17 let. Potem ko so talibani v le nekaj tednih po odhodu tujih sil zavzeli vsa ključna ozemlja, se postavlja vprašanje, ali so bile vojna in vse njene žrtve zaman.

“Upam, da izjave talibanov niso le mrtva črka na papirju,” je dejal slovenski obrambni minister in obžaloval odločitev, da se največje sile umaknejo iz Afganistana. “Upam, da bodo imeli talibani res drugačen pristop kot pred 25 leti. Dosegli smo napredek na področju civilne družbe, pri šolanju deklic, pravicah žensk in podobno. Močno upam, da naše delo ni bilo zaman.”

Dodal je, da tudi EU zelo jasno poudarja, da bodo talibani težko delovali, če bodo oblast prevzeli z nasiljem in uničili vse, kar je bilo dobrega narejenega v zadnjih dveh desetletjih, saj bodo ostali izolirani od mednarodne skupnosti. “Upam, da bo mednarodni pritisk deloval, so pa stvari tako ali drugače žalostne.”

V operacijo v Afganistanu je mednarodna skupnost vložila bilijone in ogromno ur usposabljanja, je še dejal Tonin. “Priskrbeli smo jim tudi eno najsodobnejših oprem. Celotno svetovno javnost, pa tudi obveščevalne službe, je presenetilo dejstvo, da so tako hitro razpadle praktično vse afganistanske institucije, vključno z vojsko. Pričakovali smo, da bodo nudili vsaj določen odpor, so se pa v nekaterih provincah celotne enote predale talibanom. Tega ni nihče pričakoval, niti v obveščevalnih službah.”

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje