Enemu od domov v Rožni dolini se obeta prenova, študenti se bodo morali izseliti

Slovenija 26. Mar 202406:00 0 komentarjev
Študentski dom 11
Študentski dom 11 (Foto: ŠDL)

V ljubljanskem študentskem naselju v Rožni dolini se obetajo spremembe. V enem od študentskih domov bodo namreč prenavljali kopalnice in fasade, zato bodo morali študenti svoja domovanja za nekaj časa zapustiti.

Kot smo neuradno izvedeli od stanovalcev, naj bi prenavljali študentski dom 11. V zavodu Študentski dom Ljubljana (ŠDL) uradno niso razkrili, v katerem domu bo potekala prenova, so pa potrdili, da bodo načrtovana dela izvajali v enem od domov v Rožni dolini.

Dela bodo obsegala prenovo kopalnic, napeljav in fasade, kot pravijo v ŠDL, pa bodo začeli prenavljati poleti, ko bo večina študentov na počitnicah. Prenova bo namreč zahtevala začasno izselitev vseh stanovalcev. Kot so pojasnili v ŠDL, bo prenova stavbe iz 80. let prejšnjega stoletja kompleksna, saj so vertikalni vodi in kanalizacijske cevi med seboj povezane. Postopno izklapljanje vode in prenova v več fazah tako ni mogoča.

V upravljalcu ljubljanskih študentskih domov zagotavljajo, da bodo stanovalcem doma med prenovo zagotovili nadomestne nastanitve v drugih študentskih domovih, po prenovi pa se bodo vrnili. Podobno je lani potekala prenova doma ŠD3 v Mestnem logu, ki je trajala od lanskega poletja do začetka letošnjega leta. Ker je dom 11, ki nudi domovanje za 291 ljudi, manjši, je pričakovati, da prenova ne bo trajala tako dolgo. Če seveda ne bo težav.

Prenova kopalnic in fasade je predvidena tudi v zadnjem načrtu dela zavoda ŠDL, v katerem je navedeno, da se bodo dela izvajala v domu 11 in 12. Vrednost prenove, izvedbe razpisa in projektne dokumentacije je v načrtu dela ocenjena na nekaj več kot milijon evrov. Denar je ŠDL pridobil na razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Kopalnica v študentskem domu 11
Kopalnica v študentskem domu 11 (Foto: ŠDL)

Sprotno vzdrževanje ŠDL pokriva iz lastnega proračuna, medtem ko skušajo za večje in dražje prenove denar pridobiti prek razpisov ministrstva. Tako so z denarjem iz prej omenjenega razpisa lani celovito prenovili kopalnice v domu ŠD3, kar je glede na načrt dela stalo nekaj manj kot 1,7 milijona evrov, in streho na domu podiplomcev za Bežigradom, ki je ŠDL stala 289.000 evrov. Dolgoročno načrtujejo tudi prenovo kopalnic in fasad v še nekaterih domovih v Rožni dolini in Mestnem logu, nekatere domove pa si želijo prenoviti tudi bolj celovito.

Med dolgoročnimi projekti, ki čakajo na dovoljšnjo finančno injekcijo, pa je tudi gradnja novih študentskih domov. Ti so nujno potrebni, saj je bivanje v študentskih domovih daleč najbolj dostopna možnost za študente. Poleg širšega nabora upravičencev za subvencionirano bivanje v domu in negotove prihodnosti študentskega doma v Akademskem kolegiju so vsako leto večje tudi generacije novih študentov. Zato ŠDL ocenjuje, da bi v naslednjih letih morali domske kapacitete v prestolnici povečati za 10 odstotkov.

Že dalj časa se kot možni lokaciji novih domov omenjata Roška cesta in Gerbičeva ulica. Kot so nam dejali na ŠDL, je visokošolsko ministrstvo za lokacijo na Roški začelo postopke že leta 2020, trenutno pa poteka priprava občinskega podrobnega prostorskega načrta. Dom s približno 380 ležišči bi bil lahko zgrajen do leta 2027. Kot pravijo pri ŠDL, bi skupaj z novim domom na Gerbičevi kapacitete povečali do 540 ležišč oziroma za dobrih 7 odstotkov. Zato si želijo gradnje še kakšnega doma, ki bi ga po njihovih besedah lahko zgradili poleg že obstoječega na Litostrojski cesti ali pa v Brinju ob Dunajski cesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!