Prihajajo energetske subvencije: zneski so visoki, kdo se lahko prijavi

Slovenija 10. Okt 202310:37 2 komentarja
Radiator, ženska
Foto: PROFIMEDIA

Eko sklad bo predvidoma novembra objavil nov 10-milijonski javni razpis za subvencije za zmanjševanje energetske revščine (javni poziv ZER), na katerem bodo lahko energetsko revna gospodinjstva dobila do 18 tisoč evrov subvencije za energetsko prenovo stavbe ali stanovanja. Pogoj bo, da je prijavitelj vsaj polovični (so)lastnik stanovanja.

Največja možna subvencija bo 18 tisoč evrov oziroma v primeru zamenjave stare kurilne naprave 12 tisoč evrov. Subvencija se bo po navedbah sklada lahko dodelila za enega ali kombinacijo naslednjih ukrepov:

  • toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru,
  • toplotna izolacija zunanjih sten,
  • toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo in zunanje stene ogrevanih prostorov proti terenu,
  • vgradnja energijsko učinkovitih oken in/ali zunanjih vhodnih vrat,
  • vgradnja sistema za pripravo tople (sanitarne) vode,
  • vgradnja lokalnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka,
  • zamenjava stare kurilne naprave z novo na leseno biomaso.

Cilj naložb je večja energetska učinkovitost in raba obnovljivih virov energije.

Vir denarja za subvencije, skupno bo na voljo 10 milijonov evrov, je podnebni sklad. Ta je v upravljanju ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki sicer v prihodnjih treh letih za subvencioniranje naložb energetsko revnih namenja 22,5 milijona evrov.

Pogoji za prijavo

Na prihajajoč poziv Eko sklada se bo po navedbah v sporočilu za javnost lahko prijavil vsak državljan (torej fizična oseba), ki bo izpolnjeval naslednje pogoje:

  • ima prijavljeno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, na njem dejansko živi in bo na tem naslovu izvedel projekt,
  • je na dan vložitve vloge ter vse do izdaje odločbe sam ali skupaj z enim oziroma več družinskimi člani, ki predstavljajo gospodinjstvo, lastnik ali solastnik vsaj polovice stanovanjske stavbe ali posameznega stanovanja, kjer bo izveden projekt,
  • gospodinjstvo je materialno ogroženo,
  • stanovanje ali stanovanjska stavba je po oceni energetskega svetovalca primerna za izvedbo projekta ter je izvedba projekta skladna s cilji in namenom javnega poziva,
  • gospodinjstvo živi v prostorih z nizko energijsko učinkovitostjo ali v neustreznih bivanjskih razmerah.

Še en pomemben pogoj je, da mora biti stanovanjska stavba legalna in se lahko uporablja.

Za zdaj je Eko sklad razkril le okvirne pogoje, zgoraj navedeni pojmi (denimo, kaj je materialno ogroženo gospodinjstvo, kaj je nizka energijska učinkovitost in podobno) bodo natančneje opredeljeni v pozivu, ki bo po navedbah sklada predvidoma objavljen v novembru.

Povejmo pa, da še odprti razpis Eko sklada za nepovratne finančne spodbude socialno šibkim za zamenjavo kurilne naprave in prehod na lesno biomaso v stanovanjskih stavbah predvideva do največ osem tisoč evrov subvencije. Novi razpis bo torej znatno zvišal največjo možno višino subvencije (na 12 tisoč evrov).

Prvič tudi brezplačna pomoč pri prijavi in naložbi

Sklad je sporočil, da bo ena izmed ključnih novosti poziva, da bo sklad kril tudi strošek koordinatorjev za tista energetsko revna gospodinjstva, ki bodo potrebovala pomoč pri prijavi in izvedbi naložbe. Že pred objavo javnega poziva za subvencije bo Eko sklad objavil javno vabilo kandidatom za koordinatorje ter vzpostavil seznam koordinatorjev, ki bodo na voljo potencialnim vlagateljem.

O energetski revščini smo pred časom pisali v rubriki Poglobljeno. Preberite članek: Ko se sto milijonov Evropejcev doma kuha – zgolj sanacija stavb ne bo dovolj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje