Eno leto po uvedbi e-vinjet: prodali so jih več kot pred epidemijo

Slovenija 01. Dec 202204:00 > 07:04
avtocesta
Žiga Živulović jr./BOBO

Danes mineva eno leto od uvedbe elektronskih vinjet. V prvem letu so prodali za 210 milijonov evrov vinjet, kar je več kot v obdobju pred epidemijo. Čeprav je Dars vladi oziroma ministrstvu predlagal, da bi bila cena letne vinjete višja, bo ta za osebna vozila še naprej stala 110 evrov.

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) pravijo, da je bila uvedba elektronskih vinjet uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo. Ker pa je pred nami obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih letnih vinjet, uporabnike pozivajo, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta, in si pravočasno priskrbijo novo.

Dars je do konca oktobra letos prodal 7.647.406 elektronskih vinjet. Od prvega decembra lani do konca oktobra jih je prodal za 210 milijonov evrov, kar je dobrih 37 milijonov evrov več kot v primerljivem obdobju preteklega leta. Tudi v primerjavi z obdobjem pred epidemijo covida-19 (1. december 2018 do 31. oktober 2019) so na Darsu letos prodali za dobrih 19 milijonov evrov več vinjet.

Dars je predlagal dražje vinjete, vlada predlog zavrnila

Vozniki osebnih vozil bodo morali tudi tokrat za letno vinjeto odšteti 110 evrov, čeprav je Dars ministrstvu za infrastrukturo pred časom predlagal podražitev. Pristojno ministrstvo oziroma vlada sicer Darsovega predloga ni podprla.

Na Darsu za N1 niso želeli razkriti, kakšen je bil njihov predlog podražitve. Povedali so le, da je za cenovno politiko cestninjenja odgovorna vlada, ki ceno vinjet določi na predlog ministrstva za infrastrukturo. Je pa predsednik Darsove uprave Valentin Hajdinjak septembra za Dnevnik napovedal, da bodo podražitev predlagali, nova letna vinjeta za osebna vozila pa bi stala približno 120 evrov. Če bi Darsov predlog obveljal, bi se letna vinjeta za motorna vozila zvišala s 55 na 60 evrov, letna vinjeta za kombije pa bi po novem znašala 230 oziroma 240 evrov.

So pa na Darsu za N1 povedali, da se je vinjeta nazadnje podražila 1. decembra 2013, in našteli razloge, zakaj menijo, da bi bilo zvišanje upravičeno. “Če upoštevamo zgolj inflacijo do današnjega dne, je ta znašala nekaj več kot 18 odstotkov. Pomemben podatek je tudi, da družba Dars pridobi 94 odstotkov vseh prihodkov od cestninjenja (osebnih in tovornih vozil), pred nami pa so višji stroški upravljanja, gradenj in tudi vzdrževanja avtocest in hitrih cest. Ob velikem investicijskem ciklu, gradnji novih odsekov in vzdrževanju obstoječih mora družba Dars zagotavljati potrebna sredstva tudi za izboljšanje varnosti in pretočnosti avtocestnega omrežja,” so zapisali v odgovoru.

Preverite, do kdaj je veljavna vaša vinjeta

Medtem ko so morali vozniki stare klasične vinjete prilepiti na vetrobransko steklo, so e-vinjete vezane na registrsko označbo vozila. Elektronska vinjeta velja 12 mesecev. Dars je elektronske vinjete začel prodajati decembra lani. Če ste torej letno vinjeto kupili že takrat, vam bo v teh dneh potekla veljavnost. Kako lahko preverite, do kdaj vam velja?

Če vas bo na avtocesti ujela kamera, vi pa boste brez veljavne elektronske vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Na registrskih tablicah ni črke O, razen izjemoma

Ob tem pa na Darsu opozarjajo na previdnost pri vnosu podatkov pri nakupu elektronske vinjete. Med najpogostejšimi napakami, ki so jih zaznali v prvem letu prodaje, so pomote pri vrstnem redu znakov. To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju.

“Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka ‘O’ namesto številke ‘0’). Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka ‘O’ na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka ‘0’, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (‘GO’ za Novo Gorico ali ‘PO’ za Postojno). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko ‘O’ kot številko ‘0’. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo,” so ob tem zapisali na Darsu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.