Epidemija gripe se ne umirja: v celjski bolnišnici postavili zasilna ležišča

Slovenija 12. Feb 202415:01 1 komentar
Urgentni center Celje bolnišnica Celje
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Epidemija gripe v regiji se še vedno ne umirja. Kot so sporočili iz Splošne bolnišnice (SB) Celje, so njihove kapacitete povsem zapolnjene, ponekod pa so se morali zateči celo k uporabi zasilnih ležišč. V celjski bolnišnici ob tem še opozarjajo, da so do nadaljnjega omejili obisk pacientov.

Epidemiji gripe še ni videti konca, infekcijski oddelki bolnišnic pa so polni. Kot so sporočili iz SB Celje, so v njihovi bolnišnici povsem zasedeni vsi internistični bolnišnični oddelki in oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Zasedenost nekaterih oddelkov pa je zaradi uporabljenih zasilnih ležišč celo višja od sto odstotkov, so ob tem dodali.

Kot so pojasnili na SB Celje, morajo zaradi prezasedenosti bolnišničnih kapacitet dnevno bolnike hospitalizirati tudi izven infektološkega in internističnih oddelkov, kjer bi bili sicer obravnavani. V povprečju morajo tako na druge oddelke prerazporediti okoli 25 bolnikov, ki pomoč poiščejo v urgentnem centru.

“Bolnike z dihalno stisko moramo hospitalizirati na proste postelje drugih oddelkov, ki v času zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva nimajo lastnega dežurnega zdravnika, saj svojo specialnost v tem času zagotavljajo s pripravljenostjo od doma,” so sporočili iz celjske splošne bolnišnice ter dodali, da so tako zaradi epidemije gripe močno zaostreni pogoji za strokovno in varno obravnavo vseh hospitaliziranih bolnikov.

Ne le bolnike, v SB Celje so primorani z rednih delovišč prerazporejati tudi zdravnike, saj le tako lahko zadostijo potrebam prekomernega števila bolnikov z gripo.

“Ob tem ponovno opozarjamo na omejitev obiska pacientov. Obiskovalce, ki v skladu z omejitvami še lahko prihajajo v bolnišnico, prosimo, da to storijo v omejenem številu in le če so zdravi, brez znakov prehladnih obolenj,” so pozvali v celjski bolnišnici. Dodatne okužbe hospitaliziranih pacientov z respiratornimi boleznimi in gripo namreč otežujejo zdravljenje v bolnišnici in daljšajo obdobje hospitalizacije, so še pojasnili.

Obiske so prepovedali na štirih bolnišničnih oddelkih (ginekološko-porodniški oddelek, oddelek za bolezni prebavil, oddelek za pulmologijo, oddelek za hematologijo in onkologijo), na ostalih bolnišničnih oddelkih so obiski omejeni na eno zdravo osebo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje