Eva Irgl zaradi kanala C0 sklicala nujno sejo komisije za peticije

Slovenija 05. Apr 202318:01 1 komentar
Eva Irgl sklicala sejo komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti
Borut Živulovič/Bobo

Predsednica parlamentarne komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je sklicala nujno sejo komisije o gradnji kanala C0. Na sejo je povabila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednico države Natašo Pirc Musar. Med predlaganimi sklepi je poziv k zaustavitvi del, kar je Janković že zavrnil.

O problematiki povezovalnega kanala C0 na Ljubljanskem polju bo razpravljala tudi parlamentarna komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Njena predsednica Eva Irgl je sejo sklicala na pobudo civilne iniciative Za čisto pitno vodo, med predlaganimi sklepi pa je poziv k takojšnji zaustavitvi del.

Poslanka SDS Irgl je sejo komisije sklicala za 13. april, nanjo pa je povabila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednico države Natašo Pirc Musar. Slednja je namreč pred dobrim tednom dni pozvala k začasni prekinitvi gradnje, čas prekinitve pa bi izkoristili za pogovor med vsemi deležniki, kar je Janković že zavrnil.

KANAL C0
Vgradnja betonske kinete; N1

Pri civilni iniciativi prepričani, da kanal ogroža pitno vodo v prestolnici

Civilna iniciativa, ki je pobudnica seje, je prepričana, da Janković z gradnjo kanala ogroža pitno vodo v Ljubljani. “Opozarjajo, da ni zagotovil, da bi ob morebitnem potresu, vojaškem napadu z eksplozivnimi sredstvi ali pa preprosto ob staranju materialov ta kanal ostal nepoškodovan, izlitje pa bi pomenilo nepopravljivo onesnaženje pitne vode za prestolnico,” so pobudo civilne iniciative povzeli v SDS.

Komisija bo na seji glasovala o več sklepih, med drugim o pozivu Jankoviću, naj gradnjo takoj zaustavi, zemljišča pa vrne v prejšnje stanje na celotni trasi do čistilne naprave Brod.

kanal C0, Janković
N1

Prav tako bi župana v skladu s predlaganimi sklepi pozvali, da posest in zemljišča, ki so jim bila odvzeta s sklepom ljubljanskega mestnega sveta, vrne lastnikom. Pristojne organe bi med drugi pozvali, naj preverijo, ali ljubljanska občina pri razlaščanju lastnikov zemljišč ter poseganju v njihovo zasebno lastnino razpolaga z ustrezno pravno podlago in ali je občina za gradnjo kanalizacijskega kanala preko vodnega zajetja pridobila vsa okoljevarstvena dovoljenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje