Evropejci in Američani kličejo na Bled: “So ceste prevozne?”

Gospodarstvo 20. Avg 202319:03 3 komentarji
Bled
Foto: PROFIMEDIA

Uničujoče poplave, ki so v začetku avgusta prizadele Slovenijo, skrbijo tudi turiste, ki bodo v prihodnjih mesecih obiskali našo državo. "Prejemamo številne klice in sporočila, kakšno je pri nas stanje," pravijo na Bledu. V slovenskih turističnih krajih sicer v primerjavi z lani beležijo precej manj domačih gostov, ki pa so jih nadomestili tujci. Kako so z obiskom zadovoljni na Obali?

“Prihajamo 1. septembra. Zanima nas, ali bo avtocesta med Ljubljano in Bledom odprta?” je eno od številnih vprašanj, ki so ga po največjih poplavah v zgodovini Slovenije v zadnjih dneh prejeli v Javnem zavodu Turizem Bled.

Številni tuji gostje, od Evropejcev do Američanov, kličejo ali pošiljajo elektronska sporočila, kakšno je stanje na Bledu, ali so ceste prevozne in ali so odprte turistične znamenitosti.

“Toliko vprašanj nas je nekoliko presenetilo. Vlada določena negotovost, zato je ogromno vprašanj na to temo. Ljudje očitno niso seznanjeni z razmerami,” dodajajo na Turizmu Bled.

“Na Bledu je vse odprto. Mogoče so ponekod še kakšni nanosi, vendar ne gre za večji obseg,” so še pojasnili.

Vintgar
PROFIMEDIA

Občina Bled v poplavah ni bila huje prizadeta. Nekaj časa sta bili zaprti Pokljuška soteska in soteska Vintgar, vendar sta zadnjih nekaj dni znova dostopni.

Ali zaradi zadnjih dogodkov prihaja do odpovedi za jesen, težko ocenjujejo. V avgustu so bile nastanitvene kapacitete 95-odstotno zasedene. V prvih šestih mesecih je bil obisk Bleda za sedem odstotkov manjši kot v istem obdobju v zadnjem predkoronskem letu 2019. V primerjavi s prvim polletjem lani pa se je obisk letos dvignil za petino.

Obisk v piranski občini se je popravil

V nasprotju z gorenjskim biserom, ki je letos doživel skok gostov v primerjavi s prejšnjim letom, pa v zadnjem mesecu nekoliko drugačna poročila prihajajo z Obale. Podatki Turističnega združenja Portorož za junij so kazali 14-odstotni upad gostov v primerjavi z lanskim junijem, slabše rezultate pa so pripisovali poteku turističnih bonov in slabšemu vremenu. V zadnjem mesecu se je turistična slika popravila.

Portorož
Profimedia

“Julija smo v primerjavi z lanskim letom imeli dva odstotka več prenočitev, dobro kaže tudi v avgustu. Približno tretjina gostov je domačih, med tujimi gosti pa je največ Avstrijcev, Nemcev, Italijanov, Madžarov, Čehov in Slovakov,” so sveže podatke sporočili s Turističnega združenja Portorož.

V prvem polletju so v občini Piran zaznali približno 680.000 prenočitev, kar je skoraj toliko kot v istem obdobju lani.

Manj domačih gostov, veliko več tujcev

V slovenskih turističnih krajih so v prvih šestih mesecih leta našteli 2,47 milijona turistov, kar je šest odstotkov več kot v istem obdobju lani. V namestitvenih obratih so turisti ustvarili skoraj 6,26 milijona nočitev, 3,9 odstotka več kot lani. Medtem ko so se številke pri domačih turistih občutno zmanjšale, so pri tujih močno narasle.

piran
PROFIMEDIA

Od začetka januarja do konca junija so tako turistični ponudniki imeli 714.180 prihodov domačih gostov, kar je bilo 33,3 odstotka manj kot v prvih šestih mesecih lani, je objavil statistični urad.

V primerjavi z letom 2022 so na statističnem uradu ob tem zaznali še velik porast turistov z drugih celin, kar pomeni, da so se v Slovenijo začeli vračati tudi turisti iz oddaljenih držav, katerih tok je v času korone povsem presahnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje