Evropa v primežu vročinskega vala, bo zajel tudi Slovenijo?

Slovenija 14. Jun 202218:23 > 20:59 0 komentarjev
Bled
PROFIMEDIA

Jug Evrope je v začetku tedna zajel vročinski val, ki naj bi v prihodnjih dneh postregel z ekstremnimi temperaturami. Najtopleje je v Španiji in na jugu Francije, vročina bo tam vztrajala vse do konca tedna. Po besedah meteorologa Agencije za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča pa bo Slovenija na robu vročinskega vala. Višjih dnevnih temperatur se lahko v naših krajih nadejamo od sobote do predvidoma naslednjega ponedeljka.

Španijo, kjer so letos zabeležili najbolj vroč maj v zadnjih sto letih, je zajel vročinski val, ki bo postregel z ekstremnimi temperaturami. Živo srebro bi lahko čez dan preseglo mejo 40 stopinj Celzija.

Pod vplivom tega vremenskega dogajanja so tudi v južnem delu Francije. Vročinski val iz Evrope pa bomo čutili tudi v Sloveniji. Po besedah meteorologa Agencije za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča bo Slovenija sicer na robu – vroče bo predvsem od sobote dalje.

Kaj je vročinski val?

Vročinski val je obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa. Za zmerno podnebje hribovitega sveta je meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 stopinj Celzija in za omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija.

Vir: Agencija za okolje 

“Ali bo že v soboto izpolnjen pogoj, ki bi označil prvi dan vročinskega vala, bomo še videli. Vroče bo tudi v nedeljo, ponedeljek in torek. V sredo že kaže na osvežitev,” je pojasnil Gregorčič in dodal, da je pred nami kar nekaj vročih dni. Vreme bo tako nadvse primerno za tiste, ki se ob takšnih dnevih radi ohladite v morju ali rekah.

Temperatura morja se je v zadnjih dneh zaradi burje spustila na 19 stopinj Celzija, se bo pa v naslednjih nekaj dneh zopet dvignila na prijetnih 22 do 23 stopinj Celzija. Blejsko jezero jih ima 21, Bohinjsko pa je za odtenek hladneje – dnevna temperatura vode se giblje do okoli 20 stopinj Celzija.

Kako nam kaže čez poletje?

Čeprav smo v meteorološko poletje zakorakali že prvega junija, se večina ravna po koledarskem, ki nastopi 21. junija. “Napoved na sezonski skali žal ni zelo zanesljiva. Verjetnost, da bo letošnje poletje nadpovprečno vroče, je več kot 80-odstotna. Zato verjetnost vročinskih valov v prihodnje ni izključena. Letos ga še nismo imeli, a se lahko prav v soboto zgodi, da bomo zabeležili krajši vročinski val,” je ob tem še dejal meteorolog.

Na NIJZ so pripravili nasvete za ravnanje ob vročih dnevih:

Vročinski val Vročinski val
NIJZ
Vročinski val Vročinski val
NIJZ

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!