Evropski poslanci z resolucijo obsodili vmešavanje Rusije v evropsko politiko

Slovenija 08. Feb 202416:41 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so z resolucijo obsodili nenehna prizadevanja Rusije za spodkopavanje evropske demokracije. Opozorili so tudi, da nekateri izvoljeni politiki in stranke v Evropi zavestno služijo ruskim interesom.

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo, v kateri so obsodili vmešavanje Rusije v evropsko politiko.

Resolucijo so poslanci potrdili s 433 glasovi za in 56 proti, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo. V njej so izrazili zaskrbljenost zaradi nenehnih prizadevanj Moskve za spodkopavanje evropske demokracije prek različnih oblik vmešavanja in širjenja dezinformacij.

Opozarjajo tudi na verodostojna poročila, da si Moskva z novačenjem evropskih poslancev kot akterjev vplivanja prizadeva razdeliti evropske državljane, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Izrazili so zaskrbljenost nad nedavnim poročanjem medijev, da naj bi latvijska evroposlanka Tatjana Ždanoka sodelovala z rusko obveščevalno službo FSB. Evropski parlament in latvijske oblasti so poslanci pozvali k temeljiti preiskavi teh obtožb, da bi lahko določili ustrezne sankcije.

V resoluciji so opozorili tudi na druge primere, ko evropski poslanci zavestno služijo interesom Moskve.

Kot so navedli v parlamentu, so med drugim poslanci zaskrbljeni zaradi domnevnih povezav med ruskimi oblastmi in zagovorniki katalonske neodvisnosti, tudi nekdanjim katalonskim predsednikom Carlesom Puigdemontom, ki trenutno zaseda položaj evropskega poslanca.

Evropske poslance prav tako skrbi financiranje evropskih političnih strank, politikov, uradnikov in gibanj v več demokratičnih evropskih državah s strani Moskve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje