Kako se bo Evropska unija v supervolilnem letu obranila pred tujim vmešavanjem?

Slovenija 23. Jan 202419:19 0 komentarjev
Josep Borell
Josep Borell (Foto: REUTERS)

V več državah Evropske unije in drugod bodo letos potekale volitve. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v tej luči predstavil ukrepe za preprečevanje tujega vmešavanja v volilne procese.

Kot je v uvodniku poročila zapisal Borrell, so se z geopolitičnimi spremembami, ki so predvsem posledica vojn v Ukrajini in na Bližjem vzhodu, spremenile tudi nekatere grožnje, s katerimi se soočamo. To med drugim velja za tuje vmešavanje in manipuliranje z informacijami.

“To predstavlja veliko grožnjo liberalnim demokracijam, ki se zanašajo na brezplačne in prosto dostopne informacije. Če so informacije zmanipulirane, naša družba in način sodelovanja v javnih razpravah ne moreta delovati. Če informacije postanejo toksične, demokracija ne more delovati,” je poudaril.

Problem tujega vmešavanja je treba nasloviti tako znotraj EU kot tudi skupaj s partnerji, je dodal. Zato je Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) pripravila orodja za učinkovito soočanje s tem problemom, opredeljena v okviru za odzivanje.

Na podlagi tega splošnega okvirja so predstavili posebne ukrepe in aktivnosti, namenjene pripravi in zaščiti pred morebitnim manipuliranjem z informacijami in vmešavanjem v volilne procese. “Leto 2024 je ključno za demokracijo. Po svetu bo na volišča povabljenih dve milijardi ljudi, vključno z volitvami v Evropski parlament junija,” je pripravo ukrepov utemeljil Borrell.

Tuje vmešavanje se začne že mesece pred volilnim dnem

EEAS poudarja, da je treba priprave na morebitno tuje vmešavanje v volitve začeti več mesecev pred volilnim dnem. V tej prvi fazi naj različni organi in organizacije, kot so volilna komisija in politične stranke, pripravijo oceno tveganja. Poleg tega prva faza vključuje pripravo na sodelovanje med akterji ter pripravo orodij za spremljanje dezinformacij in tujega vmešavanja. Predvidena je še priprava načrta za odzivanje.

Na podlagi tega je treba po mnenju službe za zunanje delovanje precej pred volitvami začeti tudi zaznavanje incidentov, ki pa naj se nadaljuje tudi po volitvah. To vključuje zaznavanje groženj, zbiranje dokazov in analizo ter obveščanje drugih akterjev.

Običajno se nevarnost za incidente krepi ob približevanju volilnega dne. V primeru incidenta je treba oceniti tveganje in določiti, kakšen bo odziv. Nato sledi odziv na osnovi v prvi fazi pripravljenega načrta.

Po volitvah sledi okrepitev zmogljivosti na podlagi pridobljenih izkušenj, deljenje znanja z drugimi akterji in javnostjo ter preučitev in izboljšanje strategij odzivanja.

Heker
Foto: PROFIMEDIA

Zaščita temelji na zgodovini

Da je treba zaščito volitev pred tujim vmešavanjem začeti že več mesecev pred volitvami in jo nadaljevati tudi po volilnem dnevu, je EEAS ugotovila na podlagi analize incidentov, povezanih z volitvami, med 1. decembrom 2022 in 30. novembrom 2023. Tuji akterji začnejo svoje aktivnosti pripravljati že veliko prej in jih do volitev stopnjujejo.

Drugo letno poročilo skupno obravnava 750 incidentov različnih vrst. V 21,3 odstotka primerih so akterji izkoristili že obstoječo pozornost, povezano z različnimi dogodki. To so poleg volitev med drugim še uradni obiski tujih državnikov, politična srečanja ali izredne razmere.

Na evropski službi za zunanje delovanje na podlagi vzorca ugotavljajo, da je glavna tarča tujega vmešavanja še naprej Ukrajina. Med tarčami so bili sicer tako politiki, med drugim visoki zunanjepolitični predstavnik unije Borrell, francoski predsednik Emmanuel Macron in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kot tudi znane osebnosti. Med temi sta bila igralca Nicolas Cage in Margot Robbie.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!