Fajon: Odpoklic je bil nujen. Kajzer: Odhajam z dvignjeno glavo

Slovenija 21. Sep 202208:30 6 komentarjev
tanja fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek v New Yorku zatrdila, da je veleposlanik v ZDA Tone Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil njegov predčasni odpoklic nujen. Dodala je, da je s podrobnostmi seznanila predsednika republike Boruta Pahorja. Tone Kajzer je v odzivu zapisal, da odhaja z dvignjeno glavo in da vedno deluje skladno z demokratičnimi vrednotami.

Predsednik republike Borut Pahor je sinoči podpisal odpoklic veleposlanika v Združenih državah Amerike (ZDA) Toneta Kajzerja, a je bil kritičen, ker o pripravi odpoklica ni bil predhodno obveščen. Na pogovoru z zunanjo ministrico Tanjo Fajon je podal predlog, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike njegov sestavni del.

“Predsednika Pahorja sem seznanila s podrobnostmi predčasnega odpoklica veleposlanika. Prejšnji teden sem seznanila vlado, da je veleposlanik Tone Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah z nepooblaščenim ravnanjem z depešo. Ni zaščitil niti samega prostora, pisarne, tehnologije. Bilo je več kršitev, tudi pravilnika o varovanju tajnih podatkov, tako da je predčasni odpoklic nujen ukrep, če želimo zaščititi zunanjepolitične interese Slovenije in seveda tudi diplomatsko službo,” je dejala ministrica za zunanje zadeve.

Kajzer: Odhajam z dvignjeno glavo

Na podpis ukaza o svojem odpoklicu se je na družbenem omrežju Facebook odzval tudi Kajzer. Zapisal je, da je zanj izvedel na spletni strani predsednika republike in da se zahvaljuje vsem svojim sodelavkam in sodelavcem na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu.

“Odhajam z dvignjeno glavo. Verjamem in vedno delujem skladno z demokratičnimi vrednotami, ki smo jih Slovenci potrdili ob odločitvi za samostojnost in suverenost. Kot karierni diplomat sem se vedno in se bom vedno zavzemal za dobrobit Slovenije in za krepitev naše demokracije, zaupanja in sodelovanja med nami,” je zapisal in dodal, da bo tako deloval tudi naprej.

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, naj se naslov, na katerega lahko volilci pošiljajo podpise za njeno kandidaturo, objavi na vidnem mestu znotraj veleposlaništva. Takšna praksa glede objav je sicer nekaj običajnega.

V SDS omenjajo možnost interpelacije Fajon

Ministrica Fajon je v torek na pogovoru s slovenskimi dopisniki tudi dejala, da se ne boji morebitne interpelacije, ki bi lahko sledila odpoklicu veleposlanika iz Washingtona, in bi z veseljem pojasnila ozadje. Možnost interpelacije namreč omenjajo v stranki SDS.

“Ne bi se bala interpelacije, ker bi imela priložnost pojasniti ozadje. V mojem interesu je, da ščitim pravilnik in zakon o diplomaciji, predvsem pa tudi vse zaposlene in interes Slovenije. Če bi taka interpelacija prišla, bi z veseljem odgovarjala na vsa vprašanja in očitke. Preseneča me, da se to ni zgodilo. Očitno ni bilo dovolj trdnih dokazov,” je dejala.

Kajzer pa naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. “Osebno sem ga obvestila in obžalovala, da sva se srečala v takšnem položaju. Zahvalila sem se mu za sodelovanje. Konec meseca se vrača v Ljubljano. Zagotovo bomo našli priložnost za dobro sodelovanje naprej,” je pojasnila ministrica Fajon.

Imena Kajzerjevega naslednika še nimajo

Po njenih besedah je vlada odločitev o odpoklicu veleposlanika sprejela soglasno, glede poziva Pahorja po spremembi postopkov pa je dejala le: “Pogovarjala sva se o možnosti, da bi bil predsednik države predčasno seznanjen s tem, o čemer je predsednik govoril tudi s premierjem.”

Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni fotografiral depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala.

Zatrdila je, da ministrstvo za zunanje zadeve trenutno še ne ve, kdo bo Kajzerja nasledil na položaju veleposlanika. “Ne, absolutno ne. To so dolgotrajnejši postopki. Seveda bomo morali čim prej razmisliti o odpravniku poslov, ali bo to nekdo iz Ljubljane ali z veleposlaništva. Prav veliko časa za razmislek nimamo, ker gre za pomembno mesto,” je dejala ministrica Fajon in napovedala objavo razpisa za zasedbo položaja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje