Festival jesenskega vremena: skupni imenovalec naslednjih dni predvsem dež

Slovenija 20. Sep 202313:21 0 komentarjev
Vremenska slika
Arso

Agencija RS za okolje je sporočila, da bomo v naslednjih dneh priča festivalu jesenskega vremena – od predfrontalnega jugozahodnika do prehoda vremenske fronte, na koncu bo še odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka. Skupni imenovalec pa: dež. Daljše obdobje suhega vremena nas spet čaka od ponedeljka.

Ljudski pregovor pravi: Spomladi en voz dežja – eno vedro blata, jeseni eno vedro dežja – en voz blata.

Festival jesenskega vremena, kot so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), se bo začel že danes ponoči, ko bo iznad zahodnega Sredozemlja čez Italijo do nas prišla slabo izražena višinska dolina s hladnim zrakom. Zaradi toplega morja in zračne mase bo to dovolj, da se bo zrak, nasičen z vlago, labiliziral in ob stiku s hribovitim svetom vzhodne Jadranske obale bodo nastajale nevihte in dež. Pogoji bodo tudi za nastanek stacionarnih pasov močnejših padavin, tako da lahko krajevno pričakujemo kar precej dežja.

Padavine bodo predvidoma, razen zahodne, dosegle tudi osrednjo in južno oz. jugovzhodno Slovenijo, le občasno in v manjši količini lahko tudi dlje proti severovzhodu.

Že jutri zjutraj bo ta proces oslabel, čez dan pa bo občasno deževalo predvsem na zahodu države. Ker bo ozračje nestabilno, se bodo prožile tudi plohe, redkeje nevihte. Občasno bodo dosegle tudi osrednji del Slovenije. Pihal bo južni ali jugozahodni veter, ob morju jugo.

Podobno vreme bo v petek, ko se nam bo od zahoda približevala hladna fronta. Padavin bo predvidoma nekoliko manj kot jutri, večinoma bo deževalo le v zahodni Sloveniji.

Pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo. Nad severnim Sredozemljem bo nastal žep nizkega zračnega tlaka, višinska dolina se bo odcepila nad Italijo. V takih primerih se pomikanje vremenskih sistemov vsaj upočasni, včasih tudi prehodno zaustavi. Tako bo tudi tokrat.

Oblačno in deževno bo v Sloveniji vse do ponedeljka zjutraj. Čeprav bo dež v nedeljo popoldne slabel, bo k nam od jugovzhoda občasno še prineslo kakšno mokro pošiljko. V ponedeljek se bo odcepljeno višinsko jedro končno umaknilo dovolj daleč proti jugu, da ne bo več vplivalo na vreme pri nas.

Od noči na četrtek do petka zvečer bo torej težišče padavin nad zahodno polovico Slovenije, potem se bo preneslo vzhodneje. Od ponedeljka kaže na daljše obdobje suhega in razmeroma toplega vremena. Žal bomo morali prestati štiri mokre dni in upati, da na območjih, ki jih je prizadela vodna ujma, dež ne bo povzročil prevelikih posledic, so zapisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!