Fides nezadovoljen z vladno odločitvijo: “Nezakonito postopanje in prisila”

Slovenija 29. Feb 202416:04 > 17:20 19 komentarjev
damjan polh, predsednik fides
Foto: Sindikat FIDES

V sindikatu Fides niso zadovoljni z novim odlokom vlade, ki razširja nabor storitev med stavko. Pravijo, da je določanje obsega zdravstvenih storitev na tak način nezakonito. Kritično so se odzvali tudi v zdravniški zbornici.

“V sindikatu Fides ne vidimo pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom odločila obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa in s tem širila zakonsko določen obseg minimuma delovnega procesa,” so v odzivu na današnjo odločitev vlade, da pred začetkom umika soglasij za nadurno delo zdravnikov razširi nabor storitev, ki jih bodo morali opravljati kljub stavki, zapisali v sindikatu.

V vladi so razširitev nabora nujnih storitev utemeljili s tem, da so v prvih sedmih tednih stavke zaznali več kršitev. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dodala, da je odlok pregledala vladna zakonodajna služba in da so v njem spoštovali sorazmernost vseh pravic, ki so določene z ustavo.

Fides se s tem ne strinja. “Današnje določanje obsega zdravstvenih storitev z novim odlokom je nezakonito. Z njim se posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Ob navedbi 2. člena zakona o stavki so zapisali, da ta sicer dovoljuje, da se z odlokom zagotavlja minimum delovnega procesa, a da mora odlok temeljiti na zakonu. Zakonske podlage za danes predstavljeni odlok pa po mnenju Fidesa ni. “Vlada sedaj zelo očitno uporablja nezakonita postopanja in prisilo za zaustavitev oziroma omejitve stavke,” so zaključili.

Zdravniška zbornica: Nikakršen odlok ne more nadomestiti 1.200 zdravnikov

Do vladnega odloka so se kritično odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. V sporočilu za javnost so zapisali, da nikakršen vladni odlok ne more nadomestiti manka 1.2000 zdravnikov, kot jih po oceni Evropske komisije primanjkuje v Sloveniji.

Tako kot v Fidesu tudi v zbornici ocenjujejo, da ni pravne podlage, na kateri bi lahko vlada z odlokom določila delo v času stavke. “Izvajanje zdravniške službe v času stavke določata Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki pa ne vsebujeta pooblastila Vladi, da bi ta lahko z odlokom spreminjala oziroma širila nabor storitev, ki se morajo izvajati,” so dodali

Na zbornici si želijo, da bi vlada energijo, ki jo trenutno usmerja v zasilne in začasne rešitve usmerila v hitro in učinkovito iskanje sporazuma med obema stranema.  Prepričani so, da lahko le na tak način v Sloveniji ohranimo kakovostno javno zdravstvo.

Katere storitve bodo morali zdravniki opravljati kljub stavki, si lahko preberete v članku Dan pred ključnim trenutkom v zdravniški stavki: kako bo ukrepala vlada? Ministrica za zdravje je danes sicer tudi omenila, da je na mizi mediacija, za mediatorja pa se je ponudila Zveza organizacij pacientov Slovenije.

Stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se je začela 15. januarja. V sindikatu med drugim zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje