Filmski beg pred policijo: s polnim avtom tujcev mimo obmejnih policistov

Črna kronika 02. Nov 202314:18 7 komentarjev
PU Novo mesto, nesreča
Foto: PU Novo mesto

Slovenski policisti so imeli tudi v prazničnem tednu polne roke dela pri nadzoru notranje meje s sosednjo Hrvaško. Policisti novomeške policijske uprave so tako od ponedeljka do četrtka zjutraj obravnavali 459 tujih državljanov tretjih držav, ki so nezakonito prišli v Slovenijo. Eden od tujcev pa se je pri prečkanju meje na mejnem prehodu Obrežje izognil policijski kontroli in s polnim avtomobilom tujcev bežal vse do avtocestnega izvoza Novo mesto, kjer je povzročil prometno nesrečo.

Od uvedbe začasnega notranjega nadzora slovenske meje s sosednjo Hrvaško in Madžarsko slovenski policisti poostreno nadzorujejo vstope tujih državljanov – še posebej tistih iz tretjih držav – v Slovenijo.

Praznični teden so številni tuji državljani izkoristili za vrnitev domov iz tujine, nekateri pa so se odpravili tudi na krajši oddih, zato je bil na marsikaterem mejnem prehodu povečano število tistih, ki so želeli vstopiti v Slovenijo. Policisti novomeške policijske uprave so sporočili, da so od ponedeljka zjutraj do četrtka zjutraj ob kontroli vstopov v državo obravnavali 459 državljanov tretjih držav, ki so skušali v Slovenijo priti na nezakonit način, med njimi pa je bilo največ državljanov Afganistana, Rusije, Turčije, Marika, Pakistana, Indije, Iraka, Bangladeša, Nepala ter še 19 državljanov drugih držav.

Med njimi izstopa prehod meje 22-letnega državljana Kosova, ki je v torek zvečer pripeljal do mejnega prehoda Obrežje. Vozil je osebni avtomobil črne barve z madžarskimi registrskimi tablicami. Pri policistih, ki so izvajali nadzor notranje meje, se ni zaustavil, temveč je pospešil, se izognil kontroli in zapeljal po avtocesti v notranjost države.

Policisti so hitro obvestili policijske patrulje na območju od Brežic do Novega mesta in se podali na lov za pobeglim voznikom. Ta se je več policijskim patruljam izognil in nadaljeval divjo vožnjo in nevarno prehiteval druga vozila v prometu. Peljal je vse do izvoza Novo mesto – zahod, kjer se je policistom, ki so ga tam čakali, skušal izogniti tako, da je zapeljal z avtoceste. Kmalu je zapeljal na križišče, kjer je z nevarno vožnjo vzel prednost 38-letni voznici. Vozili sta trčili, poškodovano voznico, ki je v trku utrpela lažje poškodbe, pa so kasneje oskrbeli v novomeški bolnišnici.

PU Novo mesto, nesreča
Foto: PU Novo mesto

Policisti so 22-letnemu vozniku s Kosova odvzeli prostost, na samem kraju nesreče pa so ugotovili, da je v avtomobilu prevažal kar osem ljudi: sedem državljanov Turčije in enega državljana Albanije. Ob številnih prometnih prekrških in nedovoljenem vstopu v državo državo, je tako z nevarno vožnjo ogrozil še osem drugih ljudi, ki prav tako niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji.

Tudi voznik enoprostorca švedskih registrskih tablic je v ponedeljek zvečer ob prehodu državne meje v Vinici sprva pobegniti pred policisti, ki so izvajali nadzor na meji. 20-letni državljan Sirije, ki je imel sicer avstrijski potni list, je po policijski signalizaciji z modrimi lučmi nekaj kilometrov kasneje v naselju Drenovec ustavil svoje vozilo. V njem je prevažal 14 državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji in so mejo prestopili nezakonito.

Šest državljanov Turčije, ki so prav tako slovensko mejo prestopili na nedovoljen način, je v torek popoldne prevažal tudi 27-letni Romun. Njegovo vozilo so na avtocestnem počivališču Starine pri Novem mestu ustavili in pregledali policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje. Romunskega voznika avtomobila z italijanskimi registrskimi tablicami so pridržali, turške državljane pa so predali v nadaljnji postopek za na policijsko postajo za izravnalne ukrepe na Obrežju.

V Selah pri Dobovi pa so policisti opravljali nadzor meje tudi s policijskimi psi. Nekaj pred enajsto uro zvečer so naleteli na skupino osmih državljanov Turčije, ki so policistom povedali, da jih je tam odložil 35-letni Madžar. Brežiški policisti so dobro uro za tem voznika osebnega avtomobila z nemškimi registrskimi tablicami zaustavili in mu odvzeli prostost. Zaradi suma kaznivega dejanja bodo voznika kazensko ovadili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje