Finančni minister molči o 185-milijonskem proračunskem izdatku

Gospodarstvo 05. Sep 202319:10 5 komentarjev

Medtem ko v iskanju milijard za sanacijo po poplavah vlada že sprejema nove davke za državljane in podjetja, namerava še letos iz proračuna plačati do 185 milijonov evrov za konsolidacijo lastništva v petih elektrodistribucijskih podjetjih. Finančni minister Klemen Boštjančič je na vprašanje, ali je ta projekt še v načrtu za letos, dejal, naj to vprašamo SDH, čeprav gre za izdatek iz proračuna, nad tem pa bedi finančno ministrstvo.

Avgusta smo v članku Kakšni so vladni načrti z malimi delničarji v elektrodistribucijah pisali, da ima vlada v načrtu združevanje elektrodistribucijskih podjetij, še pred tem pa da namerava iztisniti male delničarje petih elektrodistribucijskih podjetij, v katerih ima država zdaj po okoli 80 odstotkov lastništva.

Prejemniki denarja so mali delničarji. Največji med njimi je Kalantia Limited Igorja Laha, pomembni mali delničarji so tudi različni finančni skladi, na primer KD Group in drugi.

Molk o bistvenih vprašanjih

Kot smo pisali, iztis malih delničarjev ni nujen pogoj za združevanje elektrodistribucij, prav tako ni povsem jasno, kdaj in kdo je odločil, da bo iztis financiran iz letošnjega proračuna. Na SDH nam avgusta na vprašanje, kakšne so koristi projekta za davkoplačevalce, niso odgovorili. Zatrdili so, da se z nedržavnimi delničarji distribucij ne pogovarjajo, poteka projekta niso želeli komentirati z razlago, da mora SDH “kot zaupne varovati vse podatke, dejstva in okoliščine o posamezni družbi s kapitalsko naložbo”.

A po poplavah poraja vprašanje, ali je ta projekt še lahko proračunska prioriteta. Kot je znano, vlada ocenjuje, da bomo za sanacijo potrebovali vsaj sedem milijard evrov, ta znesek pa bi se lahko še povečal.

A v dokumentaciji, priloženi predlogu rebalansa, ki so ga prejšnji teden obravnavali in potrdili poslanci, je pisalo, da bo vlada kljub prerazporeditvi 520 milijonov evrov na postavko za sanacijo lahko za iztis delničarjev še letos namenila do 185 milijonov evrov, skupni znesek pa bi se lahko v prihodnjem letu še povečal.

Ministrstvo smo tako prejšnji teden vprašali, kako to, da kljub velikim potrebam za sanacijo projekt ostaja prioriteta in kdaj je bilo to odločeno v proračunski razpravi. Odgovora nismo dobili.

Na torkovi novinarski konferenci o obdavčitvi bank smo o tem vprašali ministra Klemna Boštjančiča (video zgoraj). A ta je na naše vprašanje, ali je izplačilo malih delničarjev še v načrtu, odgovoril: “To je vprašanje za SDH.” Na našo pripombo, da gre za projekt, ki je omenjen v proračunskih dokumentih (nad proračunom pa bedi njegovo ministrstvo), se ni več odzval, predstavnica ministrstva za odnose z javnostmi pa je zaključila novinarsko konferenco.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje