Furs poslal drugi paket informativnih izračunov dohodnine

Slovenija 31. Maj 202207:19 > 14:08 2 komentarja
Informativni izračun dohodnine
BOBO

Finančna uprava RS (Furs) je danes poslala drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Zavezanci lahko informativne izračune pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih v prvih dneh meseca junija 2022. Prvi paket izračunov je blizu 990.000 zavezancem odposlala zadnji dan marca, in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, bodo najpozneje danes preplačilo prejeli vrnjeno na svoje bančne račune.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju so poslali  503.710 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021.

Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija. V prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Največji delež predstavljajo takšni brez vračila oziroma doplačila dohodnine. Takšnih je 47 odstotkov, 19 odstotkov bo moralo doplačati dohodnino, 34 odstotkov pa bo dobilo nekaj nazaj. Povprečni znesek vračila znaša 320 evrov, kar je za slabih 70 evrov več kot leto pred tem. Tudi tokrat so na višino vrnjenih akontacij dohodnine vplivali dodatki v času koronavirusa.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana najpozneje do danes. Preostalih 462.664 zavezancev nima niti vračila niti doplačila dohodnine. Za leto 2020 je bilo tako skupaj doplačil zavezancev za dobrih 62 milijonov, vračil zavezancem pa za dobrih 329 milijonov evrov.

Do vračila dohodnine so upravičeni tisti, ki so prek akontacij v lanskem letu plačali preveč davka (oziroma v njihovem imenu delodajalci). Nasprotno morajo dohodnino doplačati tisti, ki so prek akontacij v lanskem letu plačali premalo davka. Že lani so bili zneski vrnjenih akontacij dohodnine precej visoki, podobno pa je tudi letos. To gre pripisati tudi dodatkom za nevarnost in posebne obremenitve, ki so jih mnogi prejemali v času epidemije covida-19, saj se v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 za leti 2020 in 2021 ne vštevajo v davčno osnovo za namero dohodnine. Če je delodajalec to akontacijo zaračunal, jo bodo zaposleni tako dobili nazaj. Tudi tisti, ki lani med letom niso uveljavljali olajšave za svoje otroke ali druge vzdrževane družinske člane, lahko pričakujejo vračilo dohodnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje