Ganljiv prizor: lastovke so se stisnile druga ob drugo (VIDEO)

Slovenija 24. Apr 202418:55 0 komentarjev

Mestne lastovke se vračajo iz toplih krajev, kjer so prezimile. Na poti pa so jih presenetile nenadne vremenske spremembe, ki so nad naše kraje prinesle hladen in vlažen zrak. Premražene ptice, ki so ostale brez hrane, so se stisnile ena k drugi in upale, da preživijo zahtevne razmere.

Te dni smo iz omar zopet izbrskali tople bunde in puloverje, saj so se temperature ponekod spustile tudi pod ničlo. Medtem ko si lahko večina ljudi nadene oblačila in skrije v topla stanovanja, pa so nekatere živali prepuščene milosti in nemilosti narave. Znajti se morajo po svoje in poskrbeti same zase.

Jata premraženih mestnih lastovk (latinsko delichon urbicum), ki je ostala brez hrane, se je včeraj zatekla na teraso centra za obiskovalce Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Tam so posedle, se stiskale tesno ena ob drugo, se skušale ogreti in nestrpno čakale, da se vreme izboljša in žuželke, s katerimi se prehranjujejo, znova pokukajo na plan.

Tak padec temperature za mestne lastovke pomeni stres, je za N1 pojasnil avtor videoposnetka in varstveni ornitolog DOPPS (Društva za opazovanje in proučevanje) Domen Stanič. Mlade lastovke bi se v tem obdobju morale tako rekoč neprestano prehranjevati. V nekaterih primerih, ko jim vremenske razmere tega ne dovoljujejo, ko lastovke po več ur ne jedo, lahko pride celo do podhranjenosti in podhlajenosti.

Drobne lastovke, ki so težke približno 20 gramov, so nenadne vremenske razmere ujele na poti iz Podsaharske Afrike, kjer so prezimovale. V takih razmerah ptice selivke ne morejo leteti in loviti svojega plena, zato iščejo zavetje, kjer lahko počakajo na boljše pogoje. Ko jih končno dočakajo, lahko poletijo naprej proti območjem, kjer bodo gnezdile.

Lastovke se bodo tako verjetno še bolj kot ljudje razveselili besed meteorologov, ki za petek napovedujejo ponovno otoplitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!