Gasilec po uničenju lokalov na obali: “Sem Pirančan, a takih valov ne pomnim”

Slovenija 04. Nov 202307:51 > 12:22 10 komentarjev
istra, morje
Foto: Občina Piran

Potem ko je močno razburkano morje za seboj pustilo pravo razdejanje, pristojni v Piranu hitijo odstranjevati kupe kamenja in ogromne skalne bloke, ki so jih veliki valovi nametali na obalo. Poškodovani so številni lokali, na Prešernovem nabrežju pa so našli celo kip morske deklice, ga so ga valovi odtrgali.

“Jaz sem domačin, Pirančan in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode,” je dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper.

V petek po 10. uri je namreč v Piranu zapihal močan jugozahodni veter, ki ga na območju Jadranskega morja imenujejo tudi lebič. Več metrov visoki valovi so udarjali ob obalo, tolkli po valobranu in nametali monolitne skalnate bloke na pot vzdolž Prešernovega nabrežja, pravijo v Javnem podjetju okolje Piran. Na nabrežju so danes našli tudi kip morske deklice, ki ga je odtrgalo.

Po poročanju Dela tamkajšnji prebivalci takšnega razdejanja ne pomnijo od leta 1968 in 1984, ko se je morje nazadnje tako razbesnelo.

Valovi, pomešani s kamenjem, so razbili letne vrtove devetih lokalov na južni obali Punte, voda pa je zalila številne objekte ob obali in tudi v notranjosti mesta. Zaradi skal in kamenja, ki ga je morje vrglo na obalo, je še vedno zaprta cesta proti Punti.

Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po besedah Ventina velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh. “Ljudje so se trudili, celo poletje delali in pride en takšen dan in ti uniči vse, kar si delal,” je izpostavil Ventin.

Gostinci prikimavajo. V Kavarni Cafinho so denimo na družbenem omrežju Facebook zapisali, da so tovrstne poplave navadno trajale zgolj nekaj ur, “vsem je bilo zabavno, saj smo lahko obuli škornje, hodili po morju, naredili par slikic in ni bilo nobene škode”.

Tokrat so se z visokimi valovi borili že tretji dan, “in kar je najhuje, ni še konec”. Gasilci v Piranu zato ostajajo v pripravljenosti. Skrbi jih, kaj bo v noči na nedeljo. “To vreme nas vedno preseneti z novimi izzivi,” je dejal.

istra, morje
Foto: Občina Piran

Prebivalcem Pirana Ventin svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, pa naj ostanejo doma, je še dodal Ventin.

Tako kot na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec in Ptuj tudi na območju centra Koper danes ne bo običajnega mesečnega preizkusa siren. Kar pomeni, da bodo v primeru, da se bodo sprožile, naznanjale dejansko nevarnost.

Posledice divjanja morja si je ogledal tudi piranski župan Andrej Korenika, ki je dejal, da bodo morali kmalu poiskati rešitve, s katerimi bodo tovrstne dogodke v prihodnje preprečili. A ker so predlagane rešitve v preteklosti naletele na precejšen odpor domačinov, Korenika napoveduje, da bodo tokrat več poudarka dali javni razpravi.

“Zato bomo najprej objavili odprti javni natečaj, s katerim želimo k sodelovanju privabiti čim več projektnih ekip domačih in tujih strokovnjakov, od katerih pričakujemo čim več raznolikih in kakovostnih rešitev za ta projekt. O izbrani idejni zasnovi, ki bo izpolnjevala zahtevane pogoje, bomo opravili poglobljeno javno razpravo in šele nato nadaljevali s konkretnim projektom,” je zapisal na Facebooku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje