Generalnega direktorja RTVS skrbi elektrika, rešitev vidi v višjem RTV-prispevku

Slovenija 19. Sep 202210:56 10 komentarjev
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odprtem pismu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Roberta Goloba, opozoril, da bo javni servis prihodnje leto samo zaradi dviga cen energentov potreboval dodatnih osem milijonov evrov. Premierja je prosil za sestanek, na katerem bi poiskali rešitev, saj – kot je zapisal – javni servis svojega poslanstva ne bo več mogel izpolnjevati brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil odprto pismo, v katerem ga opozarja, da javni servis prihodnje leto zaradi energetske krize ne bo več mogel opravljati svojega poslanstva, če ne bo prejel izdatnega proračunskega finančnega vložka oziroma dodatnih sredstev z računa dviga RTV-prispevka.

Grah Whatmough je v pismu navedel, da je položaj generalnega direktorja RTV Slovenija prevzel v izjemno zahtevnih finančnih okoliščinah. “RTV Slovenija je imela od leta 2017 višje odhodke od prihodkov, povedano drugače, ustvarjala je izgubo, kar je predvsem posledica dejstva, da se RTV-prispevek ni uskladil s cenami življenjskih potrebščin že deset let,” je zapisal, a dodal, da je vodstveni ekipi z velikim angažmajem in sodelovanjem s socialnimi partnerji uspelo negativne kazalnike obrniti navzgor. “V prvem polletju letos smo tako ustvarili 2,5 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki,” je zapisal, dobiček ob polletju pa pripisal večjim prihodkom z naslova oglaševanja ter nižjim stroškom dela.

“Občutno znižanje stroškov dela je posledica uspešnega dogovora med vodstvom in socialnimi partnerji, na podlagi katerega se bo v dveh letih upokojilo okoli 150 ljudi, zavod pa bo prihranil skoraj pet milijonov evrov na leto. Tak prihranek še ni uspel nobenemu vodstvu do zdaj,” je zapisal, a dodal, da je v finančno stabilnost javnega servisa “drastično” posegel dvig cen energentov. “Če smo lani za električno energijo odšteli dobre tri milijone evrov, je ocena stroška elektrike v prihodnjem letu 11,5 milijona evrov. Z drugimi besedami, stroški elektrike bodo v prihodnjem letu na RTV Slovenija višji za več kot osem milijonov evrov glede na preteklo leto,” je navedel generalni direktor Grah Whatmough.

Kot je zapisal, vodstvo ocenjuje, da bo – če se bo vlada dogovorila za dvig plač v javnem sektorju – prihodnje leto javnemu zavodu primanjkovalo celo devet milijonov evrov. “Ves napor vodstva in socialnih parterjev se bo tako v hipu izničil, pokritje tako velike izgube brez pomoči ustanovitelja pa bi bilo mogoče le, če bi število zaposlenih zmanjšali kar za 300,” je zapisal.

“Spoštovani predsednik vlade, verjamem, da si nihče ne želi uresničitve tega črnega scenarija. In čeprav se morda ne strinjate z vsemi potezami in rešitvami, ki jih uvaja to vodstvo RTV Slovenija, je poslanstvo javnega zavoda mogoče izpolniti le ob njegovi finančni stabilnosti. Žal pa te brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka s prihodnjim letom ne bo več mogoče zagotoviti,” je še zapisal generalni direktor in premierja prosil za sestanek, na katerem bi “v dialogu skušali najti rešitev v skupno dobrobit”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje