Marko Jug: “Ugotoviti moramo, ali se je kdo okoristil na nepravilen način”

Slovenija 17. Mar 202313:55 > 15:45 5 komentarjev
Marko Jug
Zajem zaslona

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug je spregovoril o aktualnih zadevah, povezanih z UKC. Med drugim je komentiral razvoj dogodkov v primeru nevrokirurga Romana Bošnjaka ter odstop strokovne direktorice UKC Jadranke Buturović Ponikvar.

Ena od zadev, o kateri se v zvezi z ljubljanskim kliničnim centrom v Ljubljani v zadnjih dneh veliko govori, je primer nevrokirurga Romana Bošnjaka. Ta je tuji državljanki poleg posega (operacije) zaračunal še 6.000 evrov stroškov, vodstvo UKC Ljubljana pa mu je izreklo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, je v oddaji Tarči na TV Slovenija povedal direktor ljubljanskega UKC Marko Jug. Strokovni svet UKC je sicer primer obravnaval v sredo in ni odkril nepravilnosti.

6.000 evrov je družina operirane tuje državljanke nakazala na račun agencije v Hongkongu. Sporna naj bi bila višina zneska, ki naj bi predstavljal plačilo za strokovno mnenje, in dejstvo, da izdelava strokovnega mnenja ni bila vključena v račun, ki ga je makedonski družini izdal UKC Ljubljana.

Tarča pa je razkrila tudi posredno povezavo med Romanom Bošnjakom in slovenskim podjetjem Medicolink, ki je dobavitelj kliničnega centra. Prodaja mu material, ki ga uporablja oddelek za nevrokirurgijo, tega pa je donedavnega vodil Bošnjak.

Direktorica in lastnica Medicolinka je Katarina Bedina, ki je solastnica hiše skupaj z Igorjem Bošnjakom, bratom Romana Bošnjaka. Klinični center je doslej Medicolinku plačal približno 775.000 evrov. V letih 2020 in 2021 je imelo podjetja približno 400.000 evrov prihodkov, skoraj vse iz UKC Ljubljana, ustvaril pa je približno 170.000 evrov dobička. Za lansko leto podatkov o bilancah podjetja še ni.

“Zadevo Bošnjak smo predali enoti za integriteto v službi za korporativno varnost, ki bo zadevo preučila. Pričakujemo, da bomo v 14 dneh imeli bolj natančno poročilo, kako je prišlo do vseh naročil,” je v uvodu današnje izjave povedal Jug. Pojasnil je, da je enota namenjena preiskavi notranjih zadev, trenutno pa poteka zbiranje dokumentacije. “Ugotoviti moramo, ali se je kdo okoristil na nepravilen način oziroma se je zgodilo pogojevanje,” je poudaril.

Po njegovih besedah Bošnjak opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja še ni prevzel. Ker opozorilo začne veljati s prevzemom, vodstvo UKC trenutno “čaka na prevzem”. “Nadaljnji postopki pa bodo odvisno od nadaljnjih ugotovitev,” je dodal.

Jug je komentiral tudi odstop strokovne direktorice UKC Ljubljana Jadranke Buturović Ponikvar. Povedal je, da Buturović Ponikvar razlogov za odstop ni navedla, ter spomnil, da je za imenovanje in razreševanje strokovnega direktorja UKC pristojen svet zavoda.

Odziv Zdravniške zbornice

Zdravniška zbornica Slovenije je v luči primera Bošnjak sporočila, da “zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in korupcije”. “Vsi smo pri svojem delu zavezani k ravnanju, ki je skladno s predpisi, zdravniki pa so pri svojem delu zavezani tudi k ravnanju, ki je v skladu s Kodeksom zdravniške etike,” so zapisali med drugim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje