Kirurg Bošnjak in nakazilo v Hongkong: Odvzem zdravniške licence malo verjeten

Slovenija 15. Mar 202315:36 4 komentarji

Odbor za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice bo obravnaval primer nevrokirurga Romana Bošnjaka. Kirurg je operiral tujo državljanko, ki mu je plačilo za strokovno svetovanje "zaradi davčne optimizacije" po njegovih navodilih nakazala v Hongkong. Predsednica zbornice Bojana Beović pravi, da je v takih primerih odvzem licence malo verjeten.

Nevrokirurg UKC Ljubljana Roman Bošnjak, ki je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku na račun agencije v Hongkongu, je na Zdravniško zbornico Slovenije naslovil prošnjo za oceno etičnosti primera, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

Na zdravniški zbornici bodo presodili, kakšen etičen problem lahko tako ravnanje, je v izjavi medijem pojasnila Beović. Bošnjaka so že zaprosili, da na zbornico v zvezi s tem primerom posreduje informacije, o primeru pa bo odločal odbor zbornice za pravno-etična vprašanja, je pojasnila.

Beović sicer meni, da gre za posamezne primere, ki pa predstavljajo problem, saj vsak sum nepravilnega ravnanja meče slabo luč na vse zdravnike. Trenutno si namreč, kot je dejala, na vse načine prizadevajo, da bi izboljšali položaj zdravnikov v Sloveniji ter jih obdržali v Sloveniji in v javnem zdravstvu. “Taka situacija, če gledate enega laika, ki to bere, posluša, združi ti dve stvari in se seveda ne strinja s tem, da bi bilo treba te razmere izboljšati,” je pojasnila.

Kakšne bodo posledice?

Na vprašanje, kakšne bi bile lahko posledice za nevrokirurga Bošnjaka, je odgovorila, da obstaja možnost različnih stopenj javnih opominov. Začasen ali trajen odvzem zdravniške licence je, kot je bilo razumeti Beović, v tem v tem primeru zelo malo verjeten, saj je Bošnjak vrhunsko izvedel zdravniški poseg, odvzemi licenc pa so povezani z ožje medicinskim področjem.

Odbor za pravno-etična vprašanja primer že obravnava, odločitev bo znana v kakšnem mesecu, je povedala Beović.

Nevrokirurg Roman Bošnjak je v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu. Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan. Strokovni svet UKC Ljubljana v tem primeru ni odkril strokovnih nepravilnosti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor.

Preberite še:

Zdravnik UKC Ljubljana pacientu zaračunal 6000 evrov, nakazilo je šlo v Hongkong

Nakazilo kirurgu v Hongkong: ministrstvo želi ukrepe, spletna stran izginila

Nakazilo v Hongkong: Kirurg Bošnjak odstopil z mesta predstojnika nevrokirurgije

Primer kirurga Bošnjaka: spletna stran hongkonške agencije izvira iz Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje