Generalni direktor UKC Ljubljana odstopa

Slovenija 07. Sep 202210:31 > 11:52 8 komentarjev
Jože Golobič
Žiga Živulović jr./BOBO

Dobrih 14 dni po pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič obvestil svet zavoda, da bo s ponedeljkom odstopil s čela največje slovenske bolnišnice.

Jože Golobič s ponedeljkom odstopa z mesta generalnega direktorja ljubljanskega univerzitetnega kliničnega (UKC Ljubljana). O tem je Golobič danes obvestil predsednico sveta UKC Ljubljana Irmo Gubanec, zato bo imel svet najverjetneje v ponedeljek izredno sejo. Golobič na naša vprašanja ni želel odgovarjati, Irma Gubanec pa nam je samo potrdila, da je izjavo prejela, ni pa je želela komentirati.

Odstopil, čeprav zavrača očitke

Pred dobrima dvema tednoma je Golobiča k odstopu pozval minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Minister je takrat poudaril, da je na potezi svet UKC Ljubljana, in menil, da bo v naslednjih 14 dneh “potegnjena poteza, taka, kot mora biti”.

Minister je Golobiču očital slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke, a je Golobič svetu zavoda sporočil, da ne vidi razlogov za odstop. Po naših neuradnih informacijah je v današnji odstopni izjavi zapisal, da želi z odstopom zagotoviti nemoteno delovanje UKC Ljubljana. Pozneje je z odstopom seznanil tudi zaposlene, ki se jim je zahvalil za “neprecenljivo in nepozabno izkušnjo”. “Če bi imel na voljo cel svet, bi za svoje zdravljenje ali za mojo družino izbral prav UKC Ljubljana,” je med drugim zapisal v sporočilu.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo Bešič Loredan Golobičev odstop komentiral jutri, saj je danes na dvodnevnem neformalnem zasedanju ministrov za zdravje EU v Pragi. “Sicer bo Ministrstvo za zdravje naredilo vse, kar je v njihovi moči, za stabilizacijo poslovanja UKC Ljubljana. Prav tako se bo ministrstvo zavzelo, da se vsi investicijski projekti UKC Ljubljana izvedejo nemoteno,” so še dodali.

Vlada je sicer soglasje k imenovanju Golobiča za direktorja UKC Ljubljana za mandatno dobo štirih let dala decembra lani. Člani sveta osrednje slovenske bolnišnice so Golobiča, ki je UKC do decembra vodil kot v. d. direktorja, imenovali 27. septembra.

Na novinarsko vprašanje N1, ali ima ime naslednika za generalnega direktorja, je minister pred dvema tednoma odgovoril, da ga nima. “Človeka, ki bi ga postavili na čelo UKC Ljubljana, še nimamo,” je dejal.  Tudi pozneje se imen morebitnih resnih kandidatov za vodenje največje slovenske bolnišnice ni omenjalo.

V neuradnih pogovorih je sicer mogoče slišati več imen, vendar za nikogar od teh ni uradnih ali neuradnih informacij, da bi uživali podporo ministra ali predsednice sveta zavoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje