Kaj je prineslo srečanje med Golobom in KUL?

Slovenija 01. Feb 202210:29 > 17:15 12 komentarjev

Danes so za skupno mizo prvič sedli prvaki strank KUL Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Luka Mesec (Levica) in Alenka Bratušek (SAB) ter predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Predstavniki KUL so spoznavni sestanek ocenili kot dober, konkretnejše povezovanje z Golobovo stranko pa da bo možno po predstavitvi njenega programa in ekipe. Golob kakšnega navdušenja nad tem, da bi njegova stranka vstopila v koalicijo KUL, ni pokazal.

Čeprav je bilo pred današnjim srečanjem mogoče slišati namige, da bodo Robert Golob in prvaki strank KUL po pogovoru skupaj stopili pred novinarje, s čimer naj bi nakazali pripravljenost prihodnjega sodelovanja, se to ni zgodilo. Najprej je pred predstavnike medijev stopil Golob. Povedal je, da je s prvaki KUL začel dialog in da bodo pogovore nadaljevali. Usklajevali naj bi se o posameznih projektih in o posameznih zakonih.  Po Golobovih besedah bodo prihodnji pogovori pokazali, katera oblika sodelovanja bo najbolj ustrezna, njihov skupni cilj pa je že jasen: zmaga na aprilskih državnozborskih volitvah. “Za zmago na volitvah sem se pripravljen prilagoditi poti, ki je za to potrebna,” je poudaril Golob.

Na vprašanje, ali vidi svojo stranko kot del koalicije KUL, je Golob odvrnil, da prostora za Gibanje Svoboda sploh ne bi bilo, če bi KUL zadoščal potrebam volilk in volilcev. “Očitno je, da si ljudje želijo alternativo in verjamem, da jo naša stranka lahko ponudi,” je še poudaril. Več o tem, kakšno alternativo bo ponudila njegova stranka, ni želel govoriti, je pa samozavestno napovedal, da se bo drugačnost njene politike v primerjavi z drugimi strankami v prihodnjih tednih jasno razkrila. “Pustite se presenetiti,” je dodal. Ob tem je namignil, da nameravajo vzpostaviti digitalni sistem, s pomočjo katerega bodo v realnem času preverjali mnenje ljudi.

Golob je bil po današnjem sestanku zadovoljen, ker so se na njem dotaknili teme, ki mu je zelo pomembna – to je odziv vlade na energetsko revščino. “Enotnega mnenja smo, da je ta odziv popolnoma napačen. Ne samo zaradi tega, ker bomo podelili ogromno denarja ljudem, ki so sicer upravičeni do pomoči, a ne nujno prizadeti zaradi energetske krize. Velik del tistih, ki bi pomoč potrebovali, bo ostali brez nje,” je poudaril Golob. Dodal je, da bo pomoč vlade prišla dva tedna pred volitvami z namenom kupovanja državljanov in ne kot odziv na energetsko revščino.

Prvak Gibanja Svoboda je spopadanje z energetsko krizo izpostavil kot prvo programsko izhodišče, pri katerem so si s KUL enotni. “To je ena od točk, na kateri lahko sodelujemo. In sodelovanje na nivoju programskih izhodišč je možno od tega dne dalje,” je dodal.

Tudi predstavniki KUL so po srečanju poudarili, da so pri vprašanju energetske krize z Golobom enotni. Izpostavili so, da je današnji sestanek začetek dialoga s stranko Gibanje Svoboda. Ker stranka še ni predstavila programa in ekipe, bodo konkretne pogovore nadaljevali takrat, ko bodo te neznanke odpravljene. “Danes nismo odpirali zadev v globino, ampak smo ugotovili, da je naš skupni cilj, da ta vlada odide in se po volitvah vzpostavi drugačno stanje v državi,” je po srečanju poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec. Zadovoljstvo nad srečanjem je izpostavila tudi predsednica SD Tanja Fajon.

“Osebno sem prepričana, da se stranka Gibanje Svoboda, ko bo znan njen program, lahko pridruži naši demokratični opoziciji. Verjamem, da moramo sodelovati in imeti cilj, da zmagamo na aprilskih volitvah,” je poudarila. Koordinator Levice Luka Mesec je omenil tudi potrebo, da pred in po volitvah okrepijo sodelovanje s civilno družbo, prihodnjo vlado pa morajo po njegovih besedah v večji meri odpreti državljanom. “Ne sme se nadaljevati sedanja praksa, ko državljani s svojimi mnenji in kritikami trkajo ob steno,” je poudaril Mesec. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je razkrila, da je Golob na sestanku izpostavil, da v politiki manjka ženske energije.  “V KUL imamo te energije več kot dovolj,” je poudarila Bratušek.

Pred vstopom Goloba na politično prizorišče se je nakazovalo, da bodo med strankami, ki ne podpirajo Janševe politike, na prihodnjih državnozborskih volitvah največ glasov dobili Socialni demokrati. “Vsakih štiri leta SD dobro kaže, nato pa v zadnjih treh tednih pred volitvami pride nekdo nov, ki ima boljšo štartno pozicijo,” je za N1 dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. “Verjetno je takšna naša usoda,” je dodal in poudaril, da si želijo skupne fronte s stranko Gibanje Svoboda, LMŠ, SAB in Levico. 

Golob ob prihodu na srečanje redkobeseden

Ob prihodu na srečanje je Golob zopet ponovil, da s strankami KUL delijo iste vrednote, zato pričakuje, da se bodo lahko “kaj dogovorili”. “Povabili so nas in bomo videli, kaj imajo povedati,” je bil skrivnosten Golob. Dejal je še, da je odprt za pogovore. “Je pa res, da karkoli se bomo danes pogovarjali, bomo na koncu morali preveriti še pri stranki. Torej to ne  more biti stvar dogovora nekaj posameznikov, preveč je na kocki,” je izpostavil. Poziv intelektualcev k oblikovanju predvolilne koalicije med KUL in Gibanje Svoboda je Golob razumel kot pobudo k nenapadanju in sodelovanju. “Verjamem, da se bomo o tem pogovarjali,” je dodal.

Obsojeni na sodelovanje

Pred današnjim srečanjem so naši sogovorniki iz vrst KUL pričakovali, da bodo več izvedeli o vsebinskih stališčih stranke Gibanje Svoboda – doslej je bila izpostavljena predvsem njena zelena usmeritev. Konkretnih dogovorov o povezovanju še niso pričakovali, naj bi pa javnosti dali vedeti, da so v tekmi za zmago nad škodljivo Janševo politiko pripravljeni sodelovati in da bodo nadaljevali pogovore.

Robert Golob urška klakočar zupančič
Borut Živulović/BOBO

Sicer pa v levosredinski opoziciji ni osamljeno stališče, da bi se moral KUL v kratkem širiti z Golobovo stranko. To naj bi zmanjšalo medsebojno napadanje, ki nikomur ne bi koristilo, prav tako pa naj bi omililo dvom, da bi se Golobova stranka po volitvah vendarle odločila za povezovanje “malo levo – malo desno”. V KUL ne manjka niti prepričanje, da se peterica strank konkretnejši zavezi o sodelovanju ne bo mogla izogniti. Možnosti, da bi Gibanje Svoboda postala še ena od strank KUL, se zdi manj naklonjen Golob, kar je bilo mogoče razbrati tudi iz navedb, da ljudje želijo alternativo.

Kot so po današnjem sestanku povedali prvaki levosredinske opozicije, se o morebitni širitvi KUL z Golobovo stranko danes niso pogovarjali, kar so pripisali tudi temu, da Gibanje Svoboda še nima programa. V KUL sicer pričakujejo, da bo v prihodnji vladi tako Golobova stranka kot tudi štiri stranke KUL – seveda, če bodo vse prestopile parlamentarni prag. “Če se bomo vsi držali, kar govorimo, ne bo moglo biti drugače,” je poudaril Šarec.

Pozivi k sodelovanju strank KUL in Gibanja Svoboda so v zadnjih dneh vse glasnejši. Tako je nekdanji predsednik države Milan Kučan v intervjuju za tednik Reporter izpostavil, da bi morale stranke KUL prihod Goloba na politično prizorišče razumeti kot priložnost in ne kot konkurenco. Skupina intelektualcev, povezanih v Zavezništvo za demokratično Slovenijo, pa je v javnem pozivu pozvala, da se stranke KUL in Gibanje Svoboda pred volitvami s pisnim sporazumom povežejo v programsko usklajeno in trdno predvolilno koalicijo z jasno opredeljenimi skupnimi cilji, vizijo in zavezami za obnovo demokracije, pravne in socialne države.

Sprva vabil Golob, nato prvaki strank KUL

Potem ko je Robert Golob v preteklem mesecu prvake levosredinskih parlamentarnih strank povabil na ločene pogovore, so mu takoj, ko je napovedal prevzem stranke Z.Dej, vodje strank KUL poslali vabilo na skupni pogovor. V njem so zapisali, da sta pred opozicijo dva izziva: “zmaga nad sedanjo vlado in boljše upravljanje države, da Slovenijo uveljavimo kot pravično, napredno, inovativno in trajnostno državo”. Ob tem so navedli, da so za dosego takšnih sprememb pripravljeni sodelovati in se povezati z vsemi, ki te cilje delijo z njimi.

Golob se je na njihovo povabilo odzval z besedami, da v KUL vidi naravnega zaveznika svoje stranke. “Če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, moramo sodelovati z vsemi, ki spoštujejo iste vrednote. To so spoštovanje, sodelovanje, solidarnost, nikakor pa ne sovraštvo,” je navedel po kongresu Gibanja Svoboda prejšnji teden. V preteklih dneh je sicer Golob že večkrat javno poudaril, da se s SDS in tudi preostalima dvema strankama sedanje koalicije, ki podpirata Janševo politiko sovraštva in razkola, ne namerava pogovarjati.

Poglejte ali poslušajte pogovor z Robertom Golobom, ki je 26. 1. gostoval v oddaji N1 STUDIO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje