Gibanje Svoboda in SD napovedali podporo noveli o pomoči gospodarstvu

Gospodarstvo 26. Jan 202311:10 2 komentarja
poslanska skupina Svoboda
Matija Sušnik/DZ

Poslanci koalicijski strank Gibanja Svoboda in SD so napovedali podporo noveli zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize. V opozicijskih SDS in NSi pa so kritični. Novela namreč določa, da podjetja, ki so deležna reguliranih cen elektrike, ne bodo upravičene do subvencije skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo.

Koalicijski poslanski skupini Svoboda in SD sta napovedali podporo predlogu novele o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize, po kateri do pomoči ne bodo več upravičena podjetja, ki so deležna reguliranih cen elektrike. Opozicijski SDS in NSi sta napovedali, da bosta proti, ker da gre predlog v škodo gospodarstva.

Po predlogu pomoči po zakonu – subvencij za stroške energije v letošnjem letu ter za shemi skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo – ne bodo več upravičena podjetja, za katera velja regulirana cena elektrike. To je vlada določila s 30. decembra lani sprejeto uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, po kateri imajo ti subjekti ceno regulirano do 30. junija letos.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je danes povedal, da obstaja možnost, da bi to regulacijo podaljšali do konca leta.

Vlada je s to regulacijo večini slovenskega gospodarstva, na desettisoče mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem zamejila ceno elektrike za letos, je poudaril državni sekretar in dodal, da je vlada sprejela niz ukrepov zato, da bi, koliko je mogoče, omilili nepredvidljivo energetsko situacijo. “Ocene o tem, ali nam je to v celoti uspelo ali ne, so lahko različne, dejstvo pa je, da smo uporabili vse razpoložljive vzvode in mehanizme, ki nam jih omogočajo evropska pravila,” je dejal Frangež.

državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež
Matija Sušnik/DZ

Koalicija od vlade pričakuje, da bo spremljala zadeve

Koalicijski poslanski skupini Svoboda in SD sta napovedali podporo predlogu novele. Andreja Živic (Svoboda) je dejala, da razumejo logiko pripravljavcev zakona, da se pomoči ne podvajajo. Na drugi strani pa da je v določenem delu mogoče pritrditi tudi gospodarstvu, saj da so regulirane tudi cene nad 1,5-kratnikom cen iz 2021, ki je bil določen kot vstopni pogoj za prejemanje pomoči. “Od vlade in resornih ministrstev tako pričakujemo, da bodo spremljali situacijo in v primeru, da se izkaže, da se med mikro, malimi in srednjimi podjetji vendarle izkazuje potreba po koriščenju ukrepov z namenom preprečitve odpuščanju, preučijo tudi možnost sprememb,” je dejala.

Bojana Muršič (SD) je povedala, da je enaka ureditev – torej da do pomoči niso upravičeni subjekti z regulirano ceno – že od začetka v veljavi za male poslovne odjemalce z regulirano ceno, vlada pa da s tem predlogom sledi zahtevi enakosti pred zakonom in dogovorom s predstavniki gospodarstva. V poslanski skupini so prepričani, je dodala, da bo vlada “še naprej budno spremljala razmere in kot doslej v dialogu in dogovoru s predstavniki gospodarstva po potrebi predlagala tudi razširitev kroga upravičencev do pomoči”.

Opozicija: Predlog v škodo gospodarstva

V SDS in NSi pa bodo proti, med drugim ker omenjeni subjekti, ki imajo regulirano ceno elektrike, ne bodo upravičeni do subvencij za skrajšani delovni čas in čakanje na delo. Da bi bili upravičeni vsaj do te pomoči, so v opoziciji neuspešno predlagali na seji matičnega odbora DZ.

“Žal, na škodo gospodarstva, ti amandmaji niso bili sprejeti. Očitno je, da si še vedno vsi, ki sprejemamo zakone, ne predstavljamo pomena in vloge gospodarstva, prav tako pa tudi dejstva, da je delovno mesto zelo preprosto ukiniti, za ustvarjanje novega pa so potrebni veliko večji napori,” je dejal Franc Rosec (SDS) in izrazil upanje, da bo vlada z novo novelo spremenila odločitev glede upravičenosti do ukrepov za ohranjanje delovnih mest.

poslanska skupina SDS
Matija Sušnik/DZ

Jožef Horvat (NSi) je spomnil, da so regulacijo cen elektrike za gospodarstvo predlagali še pred sprejetjem tega zakona. Opozoril je na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, ki je opozorila na morebitno neustavnost določila o upravičenosti do subvencije za skrajšani delovni čas in čakanje na delo, in sicer zaradi retroaktivnosti. Na odboru so bili z amandmaji glede ukrepov, ki da sta v času epidemije zelo dobro delovala, neuspešni. ” Zaradi te zmede mi te novele ne podpiramo,” je dejal.

Poslanci bodo o predlogu glasovali v petek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje