Gibanje Svoboda o domnevnih nepravilnostih na Darsu: Takšne prakse so nedopustne

Slovenija 26. Okt 202315:08 3 komentarji

Po razkritju zgodbe o domnevnih nepravilnostih na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so danes pred medije stopili tudi poslanci največje parlamentarne stranke Gibanja Svobode. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da je treba zgodbo raziskati, o njej pa bodo v kratkem na izredni seji državnega zbora razpravljali tudi poslanci in poslanke. "Takšne prakse so nedopustne in nesprejemljive," je poudaril Sajovic. O domnevnih nepravilnostih bo v petek razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ.

Zgodbo o nepravilnostih, ki so se dogajale na Darsu, je v nedeljo razkrila televizija POP TV, ki je objavila pričevanje neimenovanega žvižgača. Ta je zatrdil, da je podkupil davčnega svetovalca Roka Snežiča, ki se ga je prijel tudi vzdevek “doktor davčnih utaj”, da si je na tak način zagotovil posel z Darsom. Žvižgač je svoje navedbe podkrepil tudi s posnetkom, na katerem je mogoče videti Snežiča, kako prejema podkupnino v višini 5.000 evrov, skupno pa naj bi od žvižgača prejel za 90.000 evrov podkupnin.

Žvižgač je za omenjeno televizijo dejal tudi, da naj bi mu Snežič dejal, da ima preko treh ljudi na Darsu “kompletno oblast nad posli”. Med trojico naj bi bili predsednik uprave Darsa in nekdanji podpredsednik Valentin Hajdinjak, takratni direktor področja vzdrževanja na Darsu Damjan Jaklin, ki je bil tudi državni sekretar nekdanjega obrambnega ministra Mateja Tonina, in Anton Travner, nekdanji generalni direktor policije, ki je bil kasneje na Darsu svetovalec uprave za korporativno varnost.

V poslanski skupini Svoboda bodo zaradi razkritja te zgodbe predlagali sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo poslanci razpravljali o domnevnih nepravilnostih, da te zgodbe “ne bi pokopali tako kot že nekatere druge v preteklosti.”

“Si ljudje, ko zjutraj čakajo v kolonah, zaslužijo, da gre denar namesto za dodatne pasove, križišča in razširitve v zasebne žepe,” se je na današnji novinarski konferenci spraševal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovih besedah je svetla točka v tem primeru hiter odziv pristojnih institucij, predvsem Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Sajovic poudaril, da morajo zdaj zadeve preiskati pristojni organi, odgovornost pa morajo nositi vsi vpleteni. “Treba jo je preiskati, raziskati, potem pa soditi. Brez dvoma je odgovornost vodstva povsod vedno največja,” je dejal. V poslanski skupini po njegovih besedah ne odločajo o zaupanju ali nezaupanju predsedniku uprave Darsa Valentinu Hajdinjaku. “Prepričan sem, da bo SDH opravil svoje in da bodo prvi zaključki jasni zelo kmalu,” je sklenil.

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, ki je sicer tudi predsednica državnozborskega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor pa je poudarila, da kar 90 odstotkov Darsovega prometa predstavlja davkoplačevalski denar.

“To je naš denar, ki ga namenimo za uporabo cest. In da lahko Dars naloge nemoteno opravlja naprej, smo morali dvigniti cestnine. Dobro vemo, kako dolgo si prebivalci določenih regij v Sloveniji želijo sodobnih cestnih povezav, pa do tega ne pride. Eno so lahko težave pri umeščanju v prostor, drugo pa je, da je večna težava denar. Če denar hlapi na takšen način, na nepravi način in v neprave roke, potem imamo problem,” je dejala.

Poudarila je, da je soočanje s korupcijo in vprašanje, kako korupcijo odpraviti, za Gibanje Svoboda zelo pomembna tema, na izredni seji državnega zbora pa bodo predstavili tudi druge podobne primere. “Ta Darsov primer ni edini tovrstni in pri tem sprejmemo učinkovite rešitve, po potrebi tudi zakonodajo, zato smo tukaj, zato moramo opraviti svojo politično vlogo,” je bila jasna.

“Si res želimo živeti v takšni državi?,” pa se je po razkritju omenjene zgodbe spraševala še ena poslanka Svobode Tamara Vonta. Na v nedeljo objavljenem videoposnetku “vidimo človeka, ki tlači bankovce v žepe”. “Pa ne kakršnekoli bankovce, ampak bankovce, ki so tako imenovana terenska strankarska nabirka. Isti modeli, isti ljudje, isti vzorci se ponavljajo že leta in leta in leta,” je dejala Vonta.

Navedbe, da naj bi Snežič zbiral denar za stranko SDS, pa je največja opozicijska stranka SDS že zavrnila.

O domnevnih nepravilnostih na Darsu v petek tudi komisija za nadzor javnih financ

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ bo v petek na pobudo NSi razpravljala o sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Na seji bo stranka od uprave Darsa, ki jo vodi njihov član Valentin Hajdinjak, zahtevala, da se opredeli do domnevnih nepravilnosti in jih verodostojno pojasni.

Na seji komisije NSi pričakuje pojasnila glede morebitne korupcije in morebitnega plačila podkupnin za pridobitev poslov na Darsu. Zahtevali bodo tudi pojasnila glede sumov kartelnega dogovarjanja in navedbo razlogov za prekinitev pogodb z nekaterimi podjetji, ki so izvajala storitve avtovleke.

Komisiji v sprejem predlagajo tudi dva sklepa, s katerimi bi policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in javno agencijo za varstvo konkurence, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

Na sejo komisije, ki bo v petek, so povabili upravo Darsa, predsednika Darsovega nadzornega sveta Andreja Šušteršiča in upravo Slovenskega državnega holdinga.

Kakšne so bile ugotovitve po sestanku nadzornikov Darsa?

Nadzorniki Darsa so se v sredo sestali na seji. Ugotovili so, da nadzorni svet in uprava v trenutni sestavi delujeta dobro, domnevne nepravilnosti pa da so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva. Te bodo po napovedi prvega nadzornika Andreja Šušteršiča pregledali pristojni organi, naročena je tudi forenzična preiskava. Glede nedavno objavljenega posnetka se niso opredeljevali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje