Glas ljudstva: Gre bodisi za skrajno nesposobnost bodisi namerno zavajanje

Slovenija 03. Apr 202315:45 11 komentarjev
Glas ljudstva
N1

Civilna iniciativa Glas ljudstva je opozorila na neskladnosti navedb ministrstva za zdravje na petkovi novinarski konferenci. Poudarjajo, da ministrstvo navaja popolnoma napačne rezultate interventnega zakona, najslabše številke pa po njihovih navedbah skrivajo. Izpostavili so še osnutek zakona, ki je zakrožil med zdravniki.

Ministrstvo za zdravje po oceni civilne iniciative Glas ljudstva prekriva neuspeh interventnega zakona o nujnih ukrepih za stabilizacijo zdravstva tako, da navaja napačne podatke, nekatere najslabše pa v celoti zamolčijo.

Spomnili so, da so v iniciativi prejšnji teden predstavili tri zakonske predloge, ki so jih oblikovali na podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Šokirani smo nad dejstvom, da je ministrstvo za zdravje minuli petek na novinarski konferenci predstavilo rezultate interventnega zakona in da so ti podatki popolnoma napačni,” je rekel Jaša Jenull. Izpostavil je, da je ministrstvo navedlo, da so koncesionarji na podlagi tega zakona prejeli 14 milijonov evrov. “Resnični podatek je, da so koncesionarji prejeli 28 milijonov evrov.”

“Gre ali za tako skrajno nesposobnost in neodgovornost ali namerno zavajanje, da se prekrije neuspešnost ukrepov,” je rekel Jenull.

Jenull je spomnil, da je minister ob predstavitvi zakona napovedal, da se bodo čakalne dobe prepolovile. “Zgodilo se je, kar smo napovedali. Denar gre za najbolj dobičkonosne posege, nesorazmerno odteka koncesionarjem in pospešuje kadrovsko izčrpavanje javnih zavodov.”

Zasebni izvajalci so glede na svoje kapacitete dobili trikrat več denarja kot javni zavodi, je ponazoril predsednik iniciative in nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. Nesprejemljivo dolgo čaka 120.000 ljudi, lani je bilo v bolnišnice sprejetih 15.000 ljudi manj kot 2019, opravljenih je bilo 60.000 manj prvih pregledov. Opravljenih je bilo 250 ortopedskih operacij manj in 440 manj srčnih operacij. Število pacientov brez osebnega zdravnika se je v zadnjih treh mesecih povečalo iz 132.000 na 140.000.

“Poslabšali so se vsi ključni podatki. Minister, ki je napovedal razpolovitev čakalnih dob, pa na to pravi: ‘Če zakona ne bi bilo, bi bilo stanje še slabše.’ To pomeni, da še vedno hvali svoj povsem neuspešen zakon,” je rekel Keber.

Ob tem so na današnji novinarski konferenci opozorili še na osnutek zakona, ki je zaokrožil med zdravniki. Po navedbah iniciative predvideva dodatne privatizacijske ukrepe in podjetizacijo javnih zdravstvenih ustanov, med drugim uvedbo t. i. svobodnih zdravnikov po vzoru iz Nizozemske. Pri tem ni jasno, kdo je zakon pripravil, saj ni bil javno predstavljen. Iniciativa pa predvideva, da je zakon pripravila Zdravniška zbornica Slovenije. Keber je izpostavil še, da ministrstvo dobro prepričuje javnost, da zdravstvena reforma poteka, a nihče pravzaprav ne ve, kaj je vsebina te reforme.

Zato v petek Glas ljudstva pripravlja pohod za zdravje, na katerem se bodo najprej sprehodili po Ljubljani, nato pa bodo odprli javno tribuno o zdravju, je napovedala Tea Jarc. Plakat z vabilom na pohod so prilepili na vrata ministrstva.

Zahtevajo, da se minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, predsednik vlade Robert Golob, poslanci in ministri opredelijo do treh zakonskih predlogov, ki so jih predstavili prejšnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje