Glas ljudstva: Vladni zakon bolnikom ne zagotavlja zdravnika

Slovenija 08. Dec 202321:48 3 komentarji
Glas ljudstva, javno zdravstvo, jenull
Foto: Borut Živulović/BOBO

Iniciativa Glas ljudstva je zbrala več kot 6.700 podpisov za vložitev predloga interventnega zakona v zdravstvu. Zakona v DZ še ne bodo vložili, saj pričakujejo, da bo vlada njihove predloge vključila v svoj interventni zakon, ki je v obravnavi. Ob tem so opozorili, da vladni predlog bolnikom ne zagotavlja zdravnika in ne skrajšuje čakalnih dob.

Predstavnik iniciative Jaša Jenull je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je letos število bolnikov brez osebnega zdravnika povečalo za približno 12.000. “Kar pomeni, da približno 33 ljudi na dan izgubi osebnega zdravnika v Sloveniji,” je opozoril.

V Glasu ljudstva so zato pripravili svoj interventni zakon. Pobudo, da se členi tega zakona vključijo v vladni interventni zakon pa po Jenullovih besedah, podpirata tudi koalicijski stranki SD in Levica.

V SD sicer menijo, da bo Glas ljudstva v določenih točkah nezadovoljen, saj vlada doslej njihovih predlogov še ni upoštevala, je v današnji izjavi dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Dodal je, da so iste točke poudarili tudi v SD, a da še ne ve, če bodo upoštevane, saj koalicijska usklajevanja še potekajo.

Glas ljudstva zakona še ne bo vložil v DZ

Iniciativa tako v DZ še ne bo vložila svojega zakona, ampak bo počakala na odločitev vlade, ali bodo predloge vključili v svoj interventni zakon. Interventni zakon mora biti zaradi spremembe zavarovanja decembra sprejet v DZ, tako da bodo v iniciativi počakali do januarja.

Ob zakonu vlada napoveduje tudi uredbo, ki bo podrobneje opredelila nekatera področja. “Mi bomo zelo natančno pregledali zakon in uredbo in če bomo dobili občutek, da so v zakonu in uredbi stvari, ki se nam zdijo ključne, potem zakona ne bomo vlagali. Če pa bomo videli, da teh stvari ni, imamo potem do 7. januarja čas, da vložimo naš zakon,” je povedal Jenull.

Predstavnik iniciative Dušan Keber je dejal, da vladni zakon “ne zagotavlja, da bi se v zdravstvu karkoli resnega spremenilo”. Čeprav prinaša nekatere dobre rešitve, po njegovem mnenju na dolgi rok ne bo omogočil, da bolniki dobijo zdravnika in ne bo omogočil skrajševanja čakalnih dob. “Če bo vladni zakon ostal v taki obliki, bomo seveda vložili naš zakon,” je prepričan Keber.

Glavni ukrepi njihovega zakona so dvig glavarinskega količnika, priprava akcijskih načrtov za zmanjševanje čakalnih dob, v katere bodo vključeni tudi vodje oddelkov, vodje javnih zdravstvenih ustanov in direktorji. Menijo, da je treba omogočiti dodatno in tudi popoldansko delo ter preprečiti “dvoživkarstvo” v zdravstvu.

Katarina Rotar iz Slovenske filantropije pa je opozorila, da vladni interventni zakon znižuje bolniško nadomestilo z 90 na 80 odstotkov od četrtega meseca bolezni. “To je ukrep, ki bo najbolj udaril po najmanj premožnih, ker bodo izgubili dodatnih 10 odstotnih točk dohodka,” je prepričana. Vlado zato pozivajo, naj nadomestilo ostane enako kot doslej.

Čakalnica
Srdjan Živulović /BOBO

Glas ljudstva: naš predlog prinaša rešitev

V iniciativi menijo, da vlada ukrepa prepočasi, njihov zakon pa da prinaša rešitve, ki bi nekatere stvari spremenile takoj, je povedal Keber. Dodal je, da njihov zakon ne govori o spremembi dopolnilnega zavarovanja, a da je rešitev, ki premijo prenaša v enoten davek, nesprejemljiva.

Jenull je povedal, da je nujno, da se na prvo mesto pri sprejemanju odločitev končno postavi paciente, ne pa dobičkarskih in lobističnih interesov ter interesov posameznih zdravstvenih lobijev. Spomnil je na spor med Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in dejal, da interese bolnikov zamenjujejo finančni interesi.

Keber pa je na vprašanje o omenjenem sporu dejal, da je nesprejemljiv. “Vsi vemo, da so te preiskave potrebne, da brez teh preiskav pacienti ne pridejo do pravega zdravljenja in do pravih diagnoz,” je opozoril. Če bo do prekinitve opravljanja preiskav za UKC Ljubljana prišlo, bo to po njegovih besedah nov primer kršenja človekovih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje