Glas ljudstva z okostnjakom v zbiranje podpisov za prvo pomoč javnemu zdravstvu

Slovenija 10. Okt 202316:13 3 komentarji
Glas ljudstva
Borut Živulović/BOBO

V iniciativi Glas ljudstva so začeli zbirati podpise za interventni zakon za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Do 8. decembra jih morajo zbrati 5000.

V iniciativi Glas ljudstva so danes začeli zbirati podpise za vložitev predloga novele interventnega zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Ob tem so predstavili kampanjo, v okviru katere bodo s prirejenim reševalnim vozilom obiskovali slovenske kraje, opozarjali na kritičnost razmer v zdravstvu in pozivali k oddaji podpisov.

Zbiranje podpisov pod predlog omenjene novele po odločitvi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič poteka od danes do 8. decembra, za vložitev jih potrebujejo 5000. Pobudniki novele so se danes zbrali pred upravno enoto za ljubljanskim Bežigradom, kjer so izpolnili prvih nekaj obrazcev in predstavili kampanjo z naslovom Ustavimo rušenje javnega zdravstva.

Med 23. in 27. oktobrom bodo obiskali več kot 14 mest po vsej državi, pripeljali pa se bodo s simbolično opremljenih vozilom, ki ponazarja kritičnost razmer. Na strehi ima sireno in utripajoče luči, na sovoznikovem sedežu pa je model okostnjaka.

“Gre za reševalno vozilo, ki bo poskušalo zagotoviti prvo pomoč slovenskemu javnemu zdravstvu, ki dejansko z vsakim mesecem neaktivnosti in neukrepanja umira. Zdaj si lahko sami interpretirate, ali je ta okostnjak na sovoznikovem sedežu samo javno zdravstvo ali gre mogoče za enega izmed teh pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo in ki so zato, ker niso prišli do pravočasne zdravstvene oskrbe, dejansko tudi izgubili življenje,” je dejal predstavnik iniciative Jaša Jenull. Po njegovih besedah je takih zgodb v vsej državi ogromno, razmere pa najbolj prizadenejo “tiste, ki nimajo poznanstev, ki nimajo zvez, ki nimajo finančnih možnosti, da bi si lahko privoščili zasebno zdravniško oskrbo”.

Glas ljudstva, javno zdravstvo, jenull
Foto: Borut Živulović/BOBO

Predlagajo 10 % višji prag

Kot je navedel, je v pripravljenem zakonskem predlogu zahteva, da se za 10 odstotkov dvigne prag, pri katerem lahko osebni zdravniki odklonijo paciente. Predlog predvideva tudi administrativno razbremenitev osebnih zdravnikov, okrepitev timov družinske medicine in nagrajevanje zdravnikov, ki so pripravljeni sprejeti več pacientov.

Prav tako zakon predvideva “takojšnjo ukinitev dvoživkarstva oziroma to, da se vsa dovoljenja za popoldansko delo ukinejo in se jih potem podeljuje zgolj s privoljenjem ministrstva za zdravje”, je dejal Jenull. Podeljevanje novih koncesij bi se po njegovih besedah zamrznilo do nove splošne koncesijske pogodbe, “ki bo zagotovila, da bodo koncesionarji skupaj z vsemi bonitetami, ki jih imajo od svojega poklica, nosili tudi enakovredno breme, kot ga nosijo javni zavodi”.

Kot je še poudaril Jenull, zdravstvene reforme ne bo možno izpeljati brez tega, da se uvedejo “neki vsaj začasni normativi v javnem zdravstvu”. Predlagatelji pa so predvideli tudi pripravo akcijskih načrtov za skrajševanje čakalnih vrst v sodelovanju z javnimi zavodi. Čakalnih vrst namreč po Jenullovih besedah “ne bo možno skrajšati brez tega, da se vključi vodje bolnišnic in vodje oddelkov”.

Jenulla veseli, da se tako ministrstvo za zdravje kot državni zbor z mnogimi od njihovih zahtev strinjata in imata podobne načrte. Spomnil je na obljube, da bodo do konca novembra pripravili sistemske spremembe zakonodaje. V tem primeru so po njegovih besedah pripravljeni svoj zakonski predlog umakniti. Če pa se to ne bo zgodilo, bodo predlog s podpisi vložili 5. decembra, ob tem pa pričakujejo, da bodo poslanci spoštovali svojo obljubo volivcem in predlog podprli.

Kot je pojasnil Jenull, so h kampanji povabili tudi več političnih strank, podporo sta za zdaj napovedali Levica in Piratska stranka.

Glede kandidatke za ministrico za zdravje Valentine Prevolnik Rupel je Jenull dejal, da gre po njihovih informacijah za strokovno osebo, ki pozna področje. “Lahko rečemo samo to, da držimo pesti, da bo dejansko kar se da odločno naslovila to krizo,” je dejal. Edina stvar, ki jih trenutno skrbi, pa je to, da je v prvih izjavah napovedala “neke delne postopne izboljšave”, medtem ko v iniciativi upajo, “da razume, da je situacija tako kritična, da je treba ukrepati odločno in pogumno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje