Glasovalni zaplet še naprej razburja: v SDS nezadovoljni s poročilom

Slovenija 06. Dec 202314:04 2 komentarja
državni zbor
Žiga Živulović jr./BOBO

V SDS niso zadovoljni s poročilom o delovanju glasovalnih naprav na 14. redni seji DZ, ki so ga poslanci zaradi tehničnih težav ponovili. Ker še niso prejeli analize proizvajalcev, poročilo še ni pripravljeno v skladu s sklepom kolegija predsednice DZ, zato po njihovem mnenju ne morejo zaključiti obravnave poročila.

Poleg internega poročila, ki ga je DZ javnosti predstavil prejšnji teden, je sklep kolegija vseboval še poročilo zunanjega izvajalca. “Šele, ko bi dobili tudi ta drugi del, je mogoča potem razprava na kolegiju, preden seveda o tem razpravlja javnost,” je na seji dejal Zvone Černač, ki je na kolegiju nadomeščal vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec.

Poročilo je zato po njegovem mnenju nepopolno in ga ni mogoče obravnavati. V poročilu DZ namreč niso dobili odgovora na vprašanje, ali so glasovalne naprave delovale. Iz internega poročila pa izhaja, da “zmede ni povzročila opozicija”, ampak poslanci koalicije, ki so vstavljali in izstavljali glasovalne kartice med glasovanjem, je dejal.

Temu po njegovem mnenju pritrjuje tudi dejstvo, da so poslanci koalicije dva dni kasneje opozicijsko dopolnilo o polni uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo sprejeli. Meni, da je bil pritisk javnosti tako velik, da so morali popustiti. “In ker vam to s strani vašega vodstva ni bilo dovoljeno narediti, ste pač zlorabili ta sistem na ta način, da očitno ni pravočasno zabeležil rezultatov, ki bi jih moral,” je dejal. Kot “zanimivo” pa je izpostavil, da se je problem v delovanju glasovalnih naprav pojavil le pri poslancih koalicije, ne pa tudi pri poslancih opozicije.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da bodo odgovor podjetja Bosch, ki je proizvajalec naprav, dobili čez nekaj tednov in mesecev, ugotovili pa bodo, “da je njihov del zgodbe najbrž deloval ustrezno”. Rezultat glasovanja je bil po njegovem mnenju jasen, do tehnične napake pa je prišlo pri izpisu glasovanja. “Nobeden od poslancev Svobode se kartice med glasovanjem ni dotaknil,” je zatrdil.

Prazni stoli v državnem zboru
Foto: Borut Živulović/BOBO

V NSi bodo počakali na poročilo proizvajalca glasovalnih naprav. Menijo, da je prav, da se zadeve razjasnijo tudi zaradi nadaljnjih glasovanj, je dejala Iva Dimic, ki je nadomeščala vodjo poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja. Slabo luč na DZ pa je po njenem mnenju vrglo tudi tudi opravičevanje določenih poslancev javnosti po prvem glasovanju.

Da se zadeva zapre, si želi tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, saj gre po njenem mnenju za “nepotrebno politiziranje”. Meni, da je bilo v poročilu dovolj jasno zapisano, da je šlo za tehnično napako in da glasovalne naprave niso pravilno delovale.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je dejal, da iz poročila jasno izhaja, da je prišlo do dogodkov na štirih pozicijah, ki so povezane v nekakšne klastre in vplivajo na vse ostale glasovalne naprave, ki so na istih linijah. Meni tudi, da je poročilo korektno, podenj so podpisani štirje predstavniki institucij, pripravljal ga je tudi zunanji izvajalec.

Tudi generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar je izpostavila, da je poročilo jasno. “Morda si lahko tudi predstavljamo, kako prihaja do takih stvari. Če vzamemo računalnik, USB-ključek, prenašamo podatke, pa potem malo ključek vtikamo in iztikamo, pa verjetno se tudi vsi podatki ne prenesejo ustrezno,” je ponazorila.

Tudi zakonodajno-pravna služba DZ je potrdila, da informacijski sistem pri konkretnem glasovanju ni deloval pravilno, ker sta bila prikazana dva različna rezultata glasovanja, kar je razvidno tudi iz poročila. S tem je nastala pravna situacija, ko je bilo treba glasovanje ponoviti.

Glasovalna naprava, državni zbor
Foto: N1

Sajovic in Černač sta sicer na seji kolegija uprizorila recital zapisov na družbenem omrežju X.

Po analizah je bilo namreč med spornim glasovanjem v DZ zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Člani poslanskih skupin Svoboda in SD med glasovanjem kartic niso umikali, so sporočili iz DZ. Po informacijah STA so to počeli poslanci Levice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje