Glasovalni zaplet v DZ: motnje je povzročilo vstavljanje in umikanje kartic

Slovenija 30. Nov 202320:23 15 komentarjev
Prazni stoli v državnem zboru
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vstavljanje in umikanje identifikacijskih kartic iz glasovalne naprave je povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema. Tako je mogoče razbrati iz poročila informacijskega sektorja državnega zbora in zunanjega izvajalca o zapletu pri glasovanju v državnem zboru pred dobrim tednom dni.

Informacijski sektor državnega zbora in zunanji izvajalec sta uresničila sklep kolegija predsednice državnega zbora in pripravila poročilo o delovanju glasovalnih naprav v sredo prejšnji teden. Kot je znano, se je zapletlo pri odločanju o opozicijskem amandmaju, po katerem bi se socialni transferji v celoti uskladili z inflacijo.

Rezultat glasovanja je bil presenetljiv: 34 poslancev je podprlo amandma opozicije, 28 pa jih je bilo proti. Pri več koalicijskih poslancih pa na izpisu glasovanja ni bilo zabeleženo, kako so glasovali niti da so bili na seji prisotni. Da res niso glasovali, so priznali poslanci Levice, v Gibanju Svoboda in SD pa so poudarjali, da izpisek ne drži in da so glasovali proti amandmaju. Po številnih odmorih in preverjanju glasovalnih naprav so sejo prekinili, naslednji dan pa so poslanci glasovali z dvigom rok. Dva dni po zapletu je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič odločila, da glasovanje o opozicijskem amandmaju ponovijo. Poslanci SDS in NSi so odločanje obstruirali, koalicijski poslanci pa so amandma opozicije soglasno podprli.

Strokovna služba DZ je v poročilo zapisala, da je bilo “med glasovanjem minulo sredo zabeleženih več sprememb statusa identifikacijskih kartic posameznih poslancev, kar je najverjetneje povzročilo motnje v delovanju glasovalnega sistema”. Iz teh navedb je mogoče sklepati, da je več poslancev glasovalno kartico potegovalo iz naprave in jo vanjo ponovno vstavljalo.

“Po doslej zbranih podatkih je strojna in programska oprema glasovalne aktivnosti sicer zabeležila, vendar do izteka časovnega okvira glasovanja niso bile obdelane in posredovane v jedrni del konferenčnega glasovalnega sistema. Posledica tega je bila, da je bil na ekranih v veliki dvorani državnega zbora javno objavljen vmesni in ne končni rezultat glasovanja,” piše v poročilu.

Po navedbah Informacijskega sektorja naj bi med glasovanjem prišlo do neskladja med javno objavljenimi in končnimi rezultati glasovanja. Javno objavljeni podatki glasovanja o omenjenem amandmaju posledično niso odražali prave volje poslank in poslancev, še izpostavljajo v poročilu.

Služba državnega zbora je ugotovila tudi, da 11 članov poslanske skupine Svoboda in trije poslanci SD, katerih glasovanja niso bila zabeležena v objavljenem rezultatu, med glasovanjem niso vstavljali ali umikali identifikacijskih kartic. Iz teh navedb je mogoče sklepati, da so vstavljali in umikali identifikacijske kartice poslanci Levice, kar je njihova poslanka Nataša Sukič tudi javno povedala.

Glede pomanjkljivosti v delovanju glasovalnega sistema so strokovne službe za dodatne informacije zaprosile tudi zastopnika proizvajalca strojne in programske opreme, Evropski center za parlamentarne raziskave in dokumentacijo pa so povprašali o uporabi glasovalne opreme v posameznih evropskih parlamentih.

Da do podobnih zapletov ne bi več prihajalo, strokovne službe DZ med drugim predlagajo podaljšanje časa od obvestila o zaključku glasovanja do objave rezultatov glasovanja.

V sporočilu za javnost, ki ga je poslala služba za odnose z javnostmi DZ,  je še navedeno, da je pravno podlago za ponovno glasovanje o amandmaju predstavljal dogovor o vodenju sej, ki je bil v državnem zboru sprejet leta 2004 in predvideva, da se v primeru, kadar glasovalna naprava ne deluje, glasovanje ponovi. “Da omenjeni dogovor predstavlja ustrezno pravno podlago za ponovitev glasovanja, je menila tudi zakonodajno-pravna služba, ki je to stališče podala ustno na predhodnem delovnem posvetu z vodji poslanskih skupin,” je še navedeno v sporočilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje