Glasovanje o predlogu zakona o demografskem skladu

Slovenija 15. Jul 202106:30 > 09:47 0 komentarjev
Državni zbor
Bobo

Državni zbor bo opravil prvo branje predlogov novele zakona o DDV in zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo. Glasoval bo tudi o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu.

Pred poslanci je pester dan. DZ bo namreč sklenil dva tedna trajajočo redno julijsko sejo. Med drugim bo glasoval o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu, katerega obravnavo so poslanke in poslanci opravili v sredo, prinaša pa preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga v demografski sklad, ki bi v upravljanje dobil še preostale naložbe države.

DZ bo opravil tudi prvo branje predlogov novele zakona o DDV in zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo.

Vladni predlog novele zakona o DDV v slovenski pravni red prenaša določbe evropskih direktiv ter prinaša nekatere poenostavitve in administrativne razbremenitve davčnih zavezancev in finančne uprave. Med drugim se ukinja prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV, račun v papirni obliki pa se bo izročil kupcu le na njegovo zahtevo.

Vladi predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021–2031 med drugim predvideva naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

DZ bo opravil tudi prvo branje od Levice predlaganega zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov. Ta izenačuje višino določenih dovoljenih emisij škodljivih snovi v zrak v sežigalnicah in v napravah za sosežig ter postavlja strožje pogoje za monitoring. Prebivalcem Anhovega in doline Soče bi s tem po njihovem zagotovili ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!