Več denarja občinam: Nihče ni povsem zadovoljen, a taki kompromisi so najboljši

Slovenija 24. Okt 202314:50 > 15:39 3 komentarji

Vlada in občinska združenja so dosegli dogovor o višini povprečnin za leti 2024 in 2025, znašala bo 725 evrov. Premier Golob je po sestanku ocenil, da s tem nihče ni povsem zadovoljen, a da so taki kompromisi najboljši.

Vlada in občinska združenja so dosegli dogovor o višini povprečnin za leti 2024 in 2025. Znašala bo 725 evrov na prebivalca, je pojasnil premier Rober Golob. “Dodatnih 20 milijonov se med občinami razdeli po formuli, ki so jo predlagali v Skupnosti občin Slovenije,” je dodal.

Po besedah premierja bo s tem doseženo dvoje: zajeli bodo dvig stroškov občin in na drugi strani začeli delati na izravnavi, ker nimajo vse občine enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane. “S tem kompromisom nihče ni povsem zadovoljen, a taki so najboljši kompromisi,” je pristavil Golob.

V predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2024 in 2025 je bila povprečnina za obe leti sprva določena v višini 700 evrov. Združenje občin je sicer želelo 765 evrov povprečnine, medtem nova dvignjena povprečnina pomeni dodatnih 70 milijonov evrov.

Premier po vprašanju novinarja nenadoma odšel z novinarske konference.

“Da nismo zadovoljni, je dejstvo,” je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, a v isti sapi dodal, da so v Združenju mestnih občin hvaležni vladi, “da je v teh težkih časih našla toliko razuma in toliko dobre volje, da so prišli do tega predloga”. Po besedah Jankovića gre za prvi korak, da se v bodoče občine pri določitvi povprečnine upoštevajo naloge, ki jih opravljajo posamezne občine.

Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije pa je potrdil, da so zadovoljni, da je prišlo do kompromisa. Dodatnih 70 milijonov je številka, ki se jo da s stisnjenimi zobmi zagovarjati tudi v občinah, je dodal. Združenje bo o novi povprečnini razpravljalo jutri. Upa še, da jo bodo potrdili.

Gregor Macedoni iz Skupnosti občin Slovenije je priznal, da so se pogajali v težkih razmerah.

“Nekako je bilo treba najti tudi formulo, kako na eni strani ohraniti razvojno naravnanost slovenskih občin, ki so pomembna trdnost našega sistema in na drugi strani, da tudi občine pomagajo v tej težki situaciji, ki je prizadela celo državo,” je dejal Macedoni in dodal, da so želeli “kakšen evro več”, a so ob upoštevanju realnih razmer z doseženim zadovoljni. Izpostavil je še, da bi lahko že prihodnje leto našli način in formulo, ki bi jo zapisali v zakon, da bi se izognili vsakoletnim pogajanjem o povprečnini.

Minister Klemen Boštjančič je pojasnil, da so vlada in občine v zadnjih mesecih “vršili intenzivne pogovore in pogajanja”. “Vesel sem, da se je večino tega dogajalo za zaprtimi vrati. To je eden glavnih pogojev, da smo na koncu dosegli kompromis,” je povedal Boštjančič in priznal, da ni bilo enostavno.

Tudi minister je priznal, da gre za kompromis, s katerim ni nihče zadovoljen, a so po drugi strani z njim zadovoljni vsi, “da so ga sploh sklenili”. Zadovoljen je, da se del sredstev občinam prvič ne bo delil proporcionalno, temveč na podlagi formule – zlasti v dobro občin, ki so podfinancirane. “To je prvi korak k temu, da v prihodnjim mesecih poskušamo doseči dogovor, ki ga bomo vnesli tudi v zakon o financiranju občin. “Vsakoletna pogajanja le jemljejo energijo, pa tudi sicer se je bolj koristno pogovarjati o razvojnih kot o eksistencialnih vprašanjih,” je še dodal Boštjančič.

Občine bodo poleg dogovorjene višje povprečnine prihodnje leto prejele še 20 milijonov, leto zatem pa 34 milijonov evrov, in sicer za kritje višjih stroškov dela. Ta sredstva bodo občine dobile v različnih zneskih zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih, so pojasnili v sporočilu na vladnih spletnih straneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje