Golob in Plenković s falconom v Moldavijo: “S prijatelji si deliš veliko stvari”

Slovenija 01. Jun 202314:02 5 komentarjev
Robert Golob, Andrej Plenković
Foto: Instagram

Predsednik vlade Robert Golob in hrvaški kolega Andrej Plenković sta v Moldavijo, kjer se udeležujeta drugega vrha Evropske politične skupnosti, odpotovala skupaj, in sicer z vladnim letalom falcon. "S prijatelji si deliš veliko stvari, tudi letalo," je ob tem zapisal slovenski premier.

Voditelji 27 članic Evropske unije (EU), 20 drugih evropskih držav in predsedniki vseh treh osrednjih institucij EU naj bi se na pogovorih v Moldaviji po napovedih osredotočili na mir in varnost, energetsko odpornost in zeleni prehod ter povezljivost v Evropi. Pomemben del razprave bo zaznamovala vojna v Ukrajini in z njo povezana energetska kriza v Evropi.

Vrha Evropske politične skupnosti se udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob, ki se je v Moldavijo odpravil z vladnim letalom falcon. Na krovu letala pa se mu je tokrat pridružil še hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković.

“Hvala slovenskemu predsedniku vlade Robertu Golobu za gesto. Skupaj smo odpotovali na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji, kjer bomo razpravljali o političnih in varnostnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa in potrdili nadaljnjo podporo Ukrajini,” je ob fotografiji z Golobom na Twitterju zapisal Plenković. Dodal je, da se s tovrstnimi potovanji gradijo dobri sosedski in prijateljski odnosi.

“S prijatelji si deliš veliko stvari, tudi letalo. Evropsko sodelovanje začenjamo na skupnem potovanju,” pa je na Instagramu zapisal slovenski premier Golob.

Skupna potovanja politikov sicer niso nič novega. Zaradi tehničnih težav falcona je namreč v začetku maja predsednica republike Nataša Pirc Musar po kronanju Karla III. iz Londona domov odpotovala s slovaškim vladnim letalom. Letela je do Bratislave, iz slovaškega glavnega mesta pa se je nato v Ljubljano peljala z avtomobilom.

Premier Golob se je na pot z vladnim letalom falcon odpravil le dva dni zatem, ko je kabinet predsednika vlade objavil javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko. V njegovem kabinetu so pojasnili, da gre v bistvu za rezervni načrt, saj bodo letalo najemali, ko za Golobove poti v tujino falcon ne bo na voljo.

Kot smo poročali, sta se na razpis prijavili dve podjetji: Janez let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice. Z njima bo kabinet sklenil okvirni sporazum, nato pa bo letala najemal sukcesivno. To pomeni, da bodo, ko bodo letalo potrebovali, podjetji pozvali, naj oddata ponudbo. Nato pa bodo izbrali najugodnejšega ponudnika. Okvirni sporazum bodo sklenili za dve leti, za lete pa bodo lahko v tem obdobju porabili do 120.000 evrov.

Za službene poti je Golob doslej uporabljal tako vladno letalo kot redne letalske linije. “Za marsikatero destinacijo je potrebnih več prestopanj, pa tudi letov z ljubljanskega letališča ni veliko, zato je pogosto najbolj ustrezno vladno letalo,” so zapisali v premierjevem kabinetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje