Premier Golob bo najemal zasebna letala: zakaj falcon ne zadostuje?

Slovenija 30. Maj 202317:26 10 komentarjev
Robert Golob
Jure Makovec/BOBO

Kabinet predsednika vlade je objavil javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko. Kdaj ga bodo uporabili in zakaj vladno letalo falcon potrebam premierja Roberta Goloba ne zadostuje?

Kabinet predsednika vlade Roberta Goloba je objavil javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko. Kot so nam pojasnili v kabinetu, gre za rezervni načrt: letalo bodo najemali, ko za Golobove poti falcon ne bo na voljo.

Na razpis sta se prijavili dve podjetji: Janez let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice, so prve poročale Finance. Z njima bo kabinet sklenil okvirni sporazum, nato pa bo letala najemal sukcesivno. To pomeni, da bodo, ko bodo letalo potrebovali, podjetji pozvali, naj oddata ponudbo. Nato pa bodo izbrali najugodnejšega ponudnika. Okvirni sporazum bodo sklenili za dve leti, za lete pa bodo lahko v tem obdobju porabili do 120.000 evrov. A to ne pomeni nujno, da bodo porabili vsa razpoložljiva sredstva.

Zakaj falcon ne zadostuje?

Zakaj predsedniku vlade Golobu ne zadostuje vladno letalo falcon, ki ga za svoje poti uporabljajo vladni predstavniki? V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da bodo letalo najemali, ko uporaba falcona ne bo mogoča zaradi rednega servisa, okvare ali zasedenosti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič imata namreč pri uporabi falcona prednost pred Golobom. Zasebno letalo bodo najeli, ko pot z rednimi povezavami časovno ali logistično ne bo mogoča.

Za službene poti je Golob doslej uporabljal tako vladno letalo kot redne letalske linije. “Za marsikatero destinacijo je potrebnih več prestopanj, pa tudi letov z ljubljanskega letališča ni veliko, zato je pogosto najbolj ustrezno vladno letalo,” so zapisali v premierjevem kabinetu.

Falcon
Foto: Slovenska vojska

Falcon bo letos predvidoma na rednem servisu od 15. junija, trajal pa bo okvirno deset tednov. V tem času se bo premier udeležil zasedanja Evropskega sveta v Bruslju (med 28. in 30. junijem), vrha zveze Nato v Vilni (od 11. do 12. julija) in vrha EU-CELAC v Bruslju (od 17. do 18. julija).

Kakšno letalo bo najemal Golob?

Kabinet predsednika vlade je iskal ponudnike, ki imajo v svoji floti vsaj eno poslovno letalo z veljavnim spričevalom letalskega prevoznika (AOC), ki lahko sprejme vsaj sedem potnikov in ima veččlansko posadko. Želijo, da polno zasedeno letalo leti najmanj 1.700 kilometrov in potuje s hitrostjo 500 kilometrov na uro.

Šarec zaradi okvar ni mogel v Bruselj, Pirc Musar se je vračala s slovaškim letalom

Zaradi okvar je falcon v zadnjem času nekajkrat ostal prizemljen. Nazadnje so napako na enem od indikatorjev delovanja motorja našli minuli ponedeljek. Zaradi tega se obrambni minister Marjan Šarec ni mogel udeležiti zasedanja v Bruslju

Pred tem se je letalo poškodovalo 5. maja, potem ko je predsednico republike Natašo Pirc Musar pripeljalo na kronanje Karla III. v London. Kmalu po pristanku je namreč falcon odletel v Stockholm po ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, a je letalo med letom zašlo v nevihtni oblak, zaradi česar se je poškodovalo.

Predsednica Pirc Musar je bila na kronanju v Londonu.
Urad predsednice

Vladno letalo se je sicer varno vrnilo na Brnik, a za nadaljnje letenje ni bilo primerno. Zaradi poškodbe falcona je morala predsednica Pirc Musar iz Londona domov odpotovati s slovaškim vladnim letalom. Letela je do Bratislave, iz slovaškega glavnega mesta pa je nato predsednica proti Ljubljani odšla z avtomobilom.

A letala, ki jih bodo najeli v okviru tega javnega razpisa, bo uporabljal le kabinet predsednika vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje