“Nikoli v zgodovini te države ob nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja”

Slovenija 18. Sep 202314:16 4 komentarji
Sanacija po poplavah v Sloveniji
Sanacija po poplavah v Sloveniji. (Foto: PROFIMEDIA)

Premier Robert Golob je na redni seji državnega zbora odgovoril tudi na dve poslanski vprašanji o poteku sanacije po uničujočih poplavah, ki so v začetku avgusta hudo prizadele našo državo. Dejal je, da v naslednjih tednih iz proračuna pričakuje za okoli 640 milijonov evrov neposrednih izplačil ljudem, gospodarstvu in občinam. "Nikoli v zgodovini te države ob nobeni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, niti ne tako hitro," je poudaril Golob.

Poslansko vprašanje poslanca NSi Jerneja Vrtovca premierju Robertu Golobu se je nanašalo na vladne ukrepe po avgustovskih uničujočih poplavah. Vrtovec je zahteval Golobovo pojasnilo o načrtovanih spremembah pri upravljanju vodotokov, pa tudi o morebitnem dvigu povprečnine, da bodo občine lažje odpravljale posledice poplav. Prav tako ga je povprašal, v katero smer gre razmislek o tipski gradnji hiš za prebivalce, ki so v uničujočih poplavah ostali brez vsega.

Premier Golob je odgovoril, da bo sanacija škode po poplavah znašala več kot 6,7 milijarde evrov, in dodal, da bo v naslednjih tednih iz državnega proračuna izplačanih več kot 640 milijonov evrov neposrednih izplačil prizadetim ljudem, občinam in gospodarstvu. Poudaril je, da nikoli doslej po nobeni naravni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, kot ga je bilo zdaj.

Dejal je, da so nekateri ljudje že prejeli denar na svoje račune prek Karitasa in Rdečega križa za najnujnejše potrebščine in hitro finančno pomoč, ob tem pa naj bi bila do konca meseca izplačana tudi izredna solidarnostna pomoč. Premier je pojasnil, da vse vloge še niso bile sprocesirane, nekatere pa še prihajajo. Poudaril je, da bo za nekaj več kot tisoč prebivalcev, ki so zaradi divjanja ujme utrpeli za več kot 30.000 evrov neposredne škode, potrebna individualna obravnava.

“Nekateri bodo potrebovali nadomestne domove, nekateri samo denarno pomoč, spet drugi pomoč pri reprogramiranju kreditov ali celo odpisu, nekateri od njih pri zavarovalnicah,” je pojasnil Golob in dodal, da bo obnova po katastrofalnih poplavah trajala najmanj pet let, morda celo več.

Dvig povprečnin bi bil krivičen do nekaterih občin

O dvigu povprečnin občinam, je Golob Vrtovcu odgovoril, da ta ne bi bil pravičen oziroma bi bil krivičen do nekaterih občin, saj niso bile vse enako prizadete. “Ne bomo vsepovprek metali denarja, ampak ga bomo ciljno namenili tistim občinam, ki ga potrebujejo.

Akontacij občinam jim še niso mogli izplačati, ker se vloge za prijavo škode še procesirajo. “Upam, da bo v naslednjih tednih to čim hitreje zaključeno, bodo pa prej izplačana intervencijska sredstva, tudi občinam,” je povedal. Kot je spomnil, je bilo potrjenih za 200 milijonov evrov izplačil. Večina po njegovih navedbah odpade na občine ter na kmetijstvo, javno infrastrukturo in gospodarstvo.

Nadomestne gradnje kljub spremembam zakonodaje za njihovo pospešitev potrebujejo čas, pri tem po njegovih besedah ne moremo govoriti hitreje kot v roku naslednjih 12 mesecev. Vlada je za tiste, ki jim je treba čez zimo najti nadomestno bivanje, dala na razpolago stanovanjski fond, pri čemer gre za stanovanja brez najemnin. “Ta proces je vzpostavljen. Kdor nima urejenih bivalnih pogojev, naj se obrne na vlado, lahko tudi na klicni center 114,” je poudaril.

Kako je s transparentnostjo in učinkovitostjo porabe sredstev?

Vodjo poslanske skupine SD Janija Prednika pa je zanimalo, kako bodo zagotovljene namenskost, transparentnost in učinkovitost porabe sredstev, ki bodo namenjena obnovi, in katere vire financiranja je vlada predvidela za Sklad za obnovo Slovenije.

V odgovoru na njegovo vprašanje je premier Golob pojasnil, da bo ena od osrednjih točk zakona o obnovi in razvoju Sklad za obnovo Slovenije, vendar končna rešitev za njegovo delovanje še ni znana. Poudaril pa je, da bodo vsa izplačila iz naslova popoplavne obnove javno objavljena.

V zakonu pa bodo specifične težave najbolj prizadetih regij obravnavali s posebnimi razdelki, je orisal. Med njimi je naštel ekološko sanacijo Mežiške doline oziroma porečja reke Meže. “Mogoče bomo presenetili še s kakšnim drugim ukrepom, če se bomo tako dogovorili in bo ta razvojno naravnan,” je dodal.

Golob se je vsem, ki so doslej kakorkoli pomagali po avgustovski vodni ujmi, zahvalil in napovedal, da bo vlada prihodnji teden obiskala koroško regijo. Temu bo sledil obisk ostalih regij. “Kot vlada želimo kolektivno dati ljudem vedeti, da nismo pozabili na njihove regije,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje