Golob: Ljudje pričakujejo upanje, da je lahko prihodnost lepša

Slovenija 25. Maj 202215:41 > 19:54 5 komentarjev

Kandidat za mandatarja Robert Golob (Gibanje Svoboda) je ob začetku mandatarske seje nagovoril poslance državnega zbora. Dejal je, da ljudje pričakujejo upanje. Kot tri programske teme je izpostavil pravično državo, solidarno družbo in družbo znanja. Izboljšati je treba javni zdravstveni sistem, nasloviti pa je treba tudi draginjo. Golob je napovedal, da bo negotovost draginje rešil do jeseni. V mandatu si želi s svojimi aktivnostmi zajeti vse generacije.

“Volilci so se pred dobrim mesecem dni jasno odločili, da si želijo živeti v normalni državi, kjer ni stisk in negotovosti, kaj prinaša naslednji dan,” je ob začetku mandatarske seje povedal kandidat za mandatarja Robert Golob. Dejal je, da od volitev poskuša ugotoviti, kaj je tisto, kar ljudje pričakujejo. “Ljudje pričakujejo upanje,” je rekel in dodal, da je to ključna zaveza. “Če si bom za kaj prizadeval, si bom za to, da bodo ljudje dobili upanje na boljšo prihodnost,” je napovedal predsednik Gibanja Svoboda.

Izpostavil je, da teh volitev ni dobila zgolj stranka Gibanje Svoboda ali koalicija, ampak tudi civilna družba. Na seji, na kateri bodo poslanci odločali o tem, ali bo postal mandatar za sestavo vlade, je napovedal, da bo vzpostavil konstanten dialog s civilno družbo. “Le na ta način bomo lahko nekoč dobili zaupanje ljudi,” še je dejal Robert Golob.

Socialno pravična država, solidarna družba in znanje

Kot tri programske teme, ki jih želi nasloviti, je izbral socialno pravično državo, solidarno družbo in družbo znanja. “Samo z znanjem lahko ustvarjamo tisto vrednost, s katero bomo imeli socialno pravično in solidarno družbo,” je rekel.

Med prioritetami mandata je izpostavil javni zdravstveni sistem, na katerem po njegovih besedah temelji socialno pravična država. Zdravstven sistem mora biti dostopen vsem, ne glede na socialni položaj in zdravstveno stanje, je povedal. Po njegovih besedah ne bodo pripravili zdravstvene reforme ali bele knjige. “V interventnem zakonu bomo pripravili načrt stresnega testa za javno zdravstvo, dali bomo nosilce, ki bodo prevzeli odgovornost, in zagotovili denar.”

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Najti je treba odgovore, je dejal in med vprašanji izpostavil mejo, do katere javni zdravstveni sistem sploh lahko gre. Zagotoviti je treba ustrezen način dela na primarnem nivoju, izkoreniniti korupcijo in zagotoviti digitalizacijo. “Vsi zdravniki, vse medicinske sestre, negovalno osebje so povabljeni zraven,” je Golob dejal glede sprejemanja reforme zdravstvenega sistema.

Odprava draginje do jeseni

Eno najbolj perečih vprašanj je draginja. “Ni ključno zgolj, kakšne bodo cene, ampak negotovost,” je rekel in napovedal, da bodo negotovost odpravili do letošnje jeseni. Tako prehransko kot energetsko draginjo bo Golobova vlada odpravljala z iskanjem vzrokov in dogovori s proizvajalci. “Vsak bo moral prevzeti del tega bremena,” je rekel. “Ključ je samo eden: gotovost. Tako za kmeta, prodajalca kot potrošnika,” je dodal kandidat za mandatarja. Med dolgoročnimi ukrepi je naštel solarizacijo in elektrifikacijo Slovenije, čemur se bo moral prilagoditi celotni javno sektor, je napovedal.

Predsednik Gibanja Svoboda med prioritetami izpostavlja še vlaganje v znanje. “Edini način, da pridemo do nove ustvarjene vrednosti, ne samo materialne, vlaganje v znanje,” je povedal. Začne se z digitalizacijo, zajemom podatkov in povezljivostjo, je kot prvi ukrep napovedal Golob. Vzporedno bodo vlagali v ljudi, tudi v zaposlene v javni upravi, da se razvijejo njihovi talenti, je dodal. “Ko človek dela to, v čemer je najboljši, da največ družbi,” je pojasnil in napovedal, da bodo to vpeljali v vse pore družbe, ne samo v gospodarstvu. Ob tem je še poudaril: “Vrednost se ne meri samo v denarju.”

Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

“Ne bomo hlapci!”

Z aktivnostmi želi ekipa, ki jo je okoli sebe oblikoval Golob, zajeti vse generacije. Tako si kandidat za mandatarja želi, da bi si mladi po študiju svoj dom in družino ustvarili v Sloveniji ter doma ustvarjali tudi vrednost in tako vračali družbi, ki je vanje vlagala. Od delovno aktivnih pa si želijo, da najde v svojem delu svoje poslanstvo, ki bo ustrezno vrednoteno in nagrajeno. “Ne želimo si družbe hlapcev. Ne bomo hlapci!” je poudaril. Golob si želi, da bi mlajši upokojenci družbi še lahko dajali, starejši upokojenci pa starost preživeli doma, brez odpovedovanja storitvam in dostojanstvu.

“Odločitve ne bodo vedno enostavne. Odločiti se bomo morali med ljudmi in kapitalom, med različnimi skupinami ljudi. Ves čas bomo morali biti pozorni, da bomo sprejemali takšne odločitve, ki ne bodo krnile dostojanstva ljudi,” je povedal. Pri tem je izpostavil predvsem invalide, pri katerih je dostojanstvo najpogosteje kršeno.

Spomnil je, da je danes 25. maj, ko se je včasih obeleževalo dan mladosti. “To je bil praznik, na katerega sem se spomnil veselja do življenja. To je tisto, kar hočemo vrniti vsem državljanom in državljankam,” je povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje