Golob: Z Bobnar sva se razšla pri vprašanju varovanja mene in moje družine

Slovenija 14. Dec 202213:47 11 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Poslanska vprašanja premierju Robertu Golobu so se na tokratni seji državnega zbora večinoma nanašala na očitke o politizaciji slovenske policije. Premier je v odgovorih pojasnil, da se z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar nista razšla zaradi neimenovanja Boštjana Lindava za polni mandat na čelo policije, temveč so bila povod za razhod poslanska vprašanja, ki so se nanašala na vprašanje varovanja predsednika vlade in njegove družine.

Prvo vprašanje premierju Robertu Golobu je postavila poslanka NSi Vida Čadonič Špelič, ki se je ob postavljanju vprašanja zahvalila nekdanji ministrici Tatjani Bobnar za njeno strokovnost in pokončnost v času vodenja ministrstva za notranje zadeve.

“Pred začetkom mandata ste dejali, da si želite iskati najbolj strokovne in kompetentne kadre, ne glede na njihovo strankarsko pripadnost. Da ste v stranki mislili resno, je bilo mogoče videti, ko ste za notranjo ministrico predlagali Tatjano Bobnar, ki je na zaslišanju pred matičnim odborom DZ podrobno predstavila delo ministrstva za notranje zadeve, s posebnim poudarkom pri poznavanju dela policije. Nato je sledila interpelacija, kjer so poslanci Svobode dejali, da so ponosni, da ministrica prihaja iz njihovih vrst in da je s svojo strokovnostjo dvignila ugled policije. Tudi vi ste jo takrat podprli. Kaj se je v resnici zgodilo en mesec kasneje, da ste izgubili zaupanje v ministrico? Kje se vajini pogledi razhajajo? Je politika kadrovala v policiji? Je  za vlado pomembno, kakšno je politično prepričanje nekoga, ki dela v policiji, v organu, ki zakon izvaja,” je Čadonič Špelič povprašala premierja Roberta Goloba.

Robert Golob se ji je za vprašanje zahvalil in povedal, da ga razume “izrazito dobronamerno”, saj da bo lahko javnosti pojasnil, na kateri točki je med njim in nekdanjo notranjo ministrico Bobnar prišlo do razhajanj. Poudaril je, da so v predvolilnem času dali ljudem zavezo, da bodo depolitizirali vse podsisteme, tako na RTV Slovenija kot tudi na policiji. Golob je prepričan, da so na volitvah dobili tako velik odstotek glasov prav zaradi tega, ker so prepričali ljudi, da bodo tisto, kar so pred volitvami obljubili, tudi izpolnili.

“To je mogoče nekaj, česar neke druge leve vlade v preteklosti niso izpolnile, ker se niso držale obljub, da bodo depolitizirali sisteme, ki so bili pred njihovim nastopom politizirali. Veste, v čem je razlika med Gibanjem Svobodo in vsemi ostalimi vami? Da mi nikoli ne nastavljamo nikogar s strankarsko izkaznico, še najmanj na policijo,” je dejal premier in s temi besedami povzročil smeh nekaterih poslancev v dvorani.

Poslancem je še povedal, da za 67 zamenjava v policiji v Gibanju Svoboda niso vedeli ali jih predlagali. “Niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katerokoli funkcijo, ne v policiji niti ne na MNZ, ni prišlo od drugod kot izključno s strani ministrice,” je dodal Golob.

Ob tem se je nekdanji ministrici Tatjani Bobnar zahvalil za njeno delo v zadnjih šestih mesecih in dodal, da so bili tako v poslanski skupini Svoboda kot tudi na vladi ponosni na njeno delo. “Točka, na kateri smo se razšli, je bila zame banalna. To ni bilo to, da je gospod Boštjan Lindav dobil dodaten čas, da izpelje stvari, za katere se je sam zavezal ministrici. Točka preloma je nastopila po 21. novembru in nima povsem nobene povezave z direktorjem policije. Šlo je za poslanska vprašanja glede varovanja mene in moje družine,” je pojasnil Robert Golob.

Dejal je, da se je začela politizacija do njegove pravice do izbire, kdo bo varoval njega in njegovo družino. “In na tej točki sva se z ministrico žal razšla zaradi tega, ker se je zgodila politizacija dela policije oziroma varnostne službe,” je dodal premier.

Iz vseh poročil policije jasno izhaja, tako Golob, da v mandatu aktualne vlade ni bilo nobenih političnih pritiskov na delo policije.

V dodatni obrazložitvi odgovora je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič premierja Roberta Goloba pozvala, da naj pojasni navedbe, ki so se pojavile v javnosti, da naj bi nekdo iz njegovega kroga želel zamenjati direktorja policijske uprave Nova Gorica. “To smo dojeli kot politični pritisk,” je dejala. Goloba je tudi povprašala o njegovi vlogi pri ponovnem imenovanju Darka Muženiča na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada, in da pojasni, zakaj se je odločil, da njegovo varovanje izvaja nekdo, ki naj ne bi bil dovolj strokovno podkovanj.

Golob je pojasnil, da je vlada z uredbo, s katero je prenesla varovanje s policije na generalni sekretariat vlade, sprejela 8. julija letos.

“Uredbo je pripravilo ministrstvo pod vodstvom ministrice Tatjane Bobnar. Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega, o čemer govorimo, sploh ne bi bilo možno. To je bilo pred petimi meseci. Od takrat naprej so potekali operativni pogovori, kako izvesti uredbo vlade in to službo prenesti na generalni sekretariat. Ti pogovori niso potekali v mojem kabinetu,” je dejal premier.

Pogovori so bili po premierjevih besedah namenjeni temu, da se uredba in prenos varovanja tudi izvrši. Poudaril je, da nihče, ki ni bil zaposlen v generalnem sekretariatu, ni bil pooblaščen za usmerjanje tega procesa ali za morebitno svetovanje. “Zavračam to, da bi se stvar izpeljala nestrokovno. Prav tako nas nihče ni opozoril, preden je bila uredba sprejeta, da bo z njo karkoli narobe,” je pojasnil.

Ob tem je še poudaril, da nihče iz kroga blizu Gibanja Svoboda ni vplival na kakršnekoli kadrovske posege v policiji. Potrdil pa je, da so se s Tatjano Bobnar, preden je bila imenovana, in z Boštjanom Lindavom dobili in spoznali v prostorih poslanske skupine Svoboda. “Pogovarjali smo se o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah in da se preveri njihova strokovnost,” je odgovor zaključil premier Golob.

Mahnič se je spraševal, kako bi odreagirala javnost, če bi Golobove manevre izvajal Janez Janša

Naslednje poslansko vprašanje premierju je postavil poslanec SDS Žan Mahnič. Ta je premierja večkrat povprašal, kako bi se odzvala javnost oziroma trenutna vladna koalicija, če bi manevre, ki jih trenutno izvaja Robert Golob, izvajal nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša. Golobu je očital politično vmešavanje v delo policije, predvsem pri njegovi želji, da se na čelo NPU čim prej vrne Darko Muženič, in zahtevi premierja, da se zamenja direktorja policijske uprave Nova Gorica.

“Vi očitno to lahko počnete, ker veste, da ste na varni strani medijev in ker ste od oblasti že močno pijani. Ker ste v prejšnji službi prodajali sonce, ste prepričani, da se zdaj lahko obnašate kot sončni kralj,” je bil oster Mahnič.

Dejal je še, da je premier na novembrski redni seji državnega zbora ujel na laži, ko je ta dejal, da ne pozna Miloša Njegoslava Milovića in da slednji ni zadolžen za premierjevo varnost. “Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil tudi direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih in se predstavlja kot vodja vašega varovanja,” je dodal.

Premierja je pozval, naj pojasni, zakaj zlorablja položaj in se politično vmešava v delo policije. Prav tako je želel izvedeti, v kakšnem odnosu je z Milovićem – Mahnič ga je označil za kriminalca – in kakšne so njegove zadolžitve ter kdo plačuje njegove storitve.

Predsednik vlade mu je odgovoril, da so prav v SDS s kazensko ovadbo spravili Darka Muženiča ob položaj direktorja NPU. “Vaša ovadba je bila ovržena, ker je bila lažna. Jaz si predstavljam pravno državo tako, da je lahko tisti, ki je lažno obdolžen, potem tudi rehabilitiran. To je tisto, kar sem pričakoval,” je povedal premier.

Glede Milovića je Golob povedal, da je bil vodja varnostne službe in da je dobro skrbel za varnost Janeza Drnovška. Golob se je z Milovićem posvetoval tudi o najustreznejšem načinu njegovega varovanja, nato pa so se odločili za spremembo varovanja z uredbo in ga prenesli na generalni sekretariat vlade.

O očitkih, da se je glede Milovića zlagal, pa je Golob Mahniču pojasnil, da to ne drži. “Nisem se zlagal,” je dejal in dodal, da je Miloviča vprašal zgolj za nasvet. “Vso pravico imam za mnenje vprašati kogarkoli. Vprašal sem ga, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene in ali obstajajo kakšni boljši načini,” je dejal.

Kaj je še Robert Golob poslancem povedal o Milošu Njegoslavu Miloviću, si preberite v tem članku.

Poslanec Premk je Goloba povprašal, zakaj je ministrica Bobnar izgubila njegovo zaupanje

Poslanec Gibanja Svoboda Martin Premk je predsednika vlade prosil za pojasnilo, kje je po njegovem mnenju zarisana meja med političnimi usmeritvami in nedopustnim političnim vplivanjem na delo policije. Prosil pa ga je tudi za pojasnilo, zakaj je nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar izgubila njegovo zaupanje.

Robert Golob je ponovil, da iz vseh poročil policije jasno izhaja, da v času mandata njegove vlade ni bilo nikakršnega političnega vmešavanja v delo policije, prav tako policije ni kontaktiral nihče od političnih funkcionarjev.

“Vlada je politični organ, vsi mi, ki smo v vladi, smo politični funkcionarji, tako kot vi poslanci. In vlada je kolektivni politični organ. S tem mislim, da sprejema odločitve skupaj. In vse odločitve, ki se danes za nazaj poskušajo prikazati kot sporne, so bile sprejete skupaj,” je pojasnil premier.

Poudaril je, da so vlada, ministrstvo za notranje zadeve in policija skupaj delovali brez kakršnih koli pomislekov do 21. novembra. Dejal je, da sta tako minister kot tudi generalni direktor policije dolžna, če začutita, da nanje kdorkoli pritiska, o tem poročati. “V politiki se moramo znati pogovarjati. Ne moremo pa se pogovarjati o tem, kaj je bilo pred šestimi meseci, kar je nekoga takrat spravilo v stisko in je do zdaj molčal. Pogovarjati se moramo, kako se izogniti takšni situaciji, da ljudje začutijo stisko,” je dejal Robert Golob.

Dodal je, da nihče iz ministrske ekipe do 28. novembra ni vedel, da je bila nekdanja notranja ministrica Bobnar v kakršnikoli stiski, prav tako o tem ni vedel nobeden od njenih dveh državnih sekretarjev. “In ko je prišla v takšno stisko, da o njej ni mogla spregovoriti niti z najožjimi sodelavci, je našla edino rešitev, da je spregovorila z mediji. Takrat se je očitno zavedela, da te funkcije ne more več opravljati. Jaz nisem zahteval njenega odstopa niti z besedo, ona ga je ponudila sama,” je pojasnil premier in dodal, da verjame, da je Bobnar ponudila svoj odstop zato, ker se ni več počutila sposobno opravljati te funkcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje