Golob Zorčiča ne želi na kandidatni listi, ta pravi, da k njemu sploh noče

Slovenija 17. Feb 202210:11 > 16. Mar 2022 10:16
Igor Zorčič/Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

V stranki Roberta Goloba dopuščajo, da Lide Igorja Zorčiča predlaga nekaj svojih kandidatov na njihovo listo za aprilske volitve. Kot so dejali, pa ni nobene garancije, da bodo ti nanjo tudi zares uvrščeni. Ob tem je mogoče slišati, da tako rekoč ni možnosti, da bi na listi Gibanja Svoboda kandidiral tudi Zorčič. Ta je odgovoril, da na Golobovi listi sploh ne bi želel kandidirati.

Kot smo poročali, sta se včeraj sestala prvak stranke Lide Igor Zorčič in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Pogovarjala sta se, ali bi lahko stranki na aprilskih volitvah kakorkoli sodelovali. “Gremo vsak svojo pot,” nam je po srečanju dejal Golob. V Lide so delovali nekoliko bolj optimistično.

Od upanja, da bi z Gibanjem Svoboda oblikovali skupno listo, so se sicer poslovili, smo pa lahko v Lide slišali, da naj bi Zorčič na včerajšnji sestanek z Golobom šel s predlogom, da bi na kandidatni listi Gibanja Svoboda kandidiralo tudi nekaj predstavnikov Liberalnih demokratov. To bi okrepilo listo Gibanja Svoboda in prispevalo k manjši razdrobljenosti političnega prostora, so naši sogovorniki iz Zorčičeve stranke utemeljevali takšno zamisel.

Po sestanku so dejali, da je “neka ponudba na mizi”, o njej pa bodo organi Lide razpravljali in odločali predvidoma konec tega tedna. Ob tem je bilo mogoče še slišati, da naj bi se Golob na srečanju strinjal, da Lide predlaga Zorčiča in še nekaj svojih kandidatov na listo Gibanja Svoboda, da pa je v Golobovi ponudbi kar nekaj nejasnosti in negotovosti.

Zorčič nam je danes zanikal, da bi on ponudil, da bi člani Lide kandidirali na Golobovi listi. Kot je dejal, ni toliko neumen, da bi sestavil stranko, nato pa svoje kandidate “tiščal drugam”. Tako kot z drugimi strankami je tudi z Gibanjem Svoboda pripravljen sodelovati le, če bi se oblikovala skupna lista. Ob tem je Zorčič dodal, da je Golob njemu ponudil, da bi kdo od članov Lide kandidiral na listi Gibanja Svoboda. To Zorčič razume kot odraz pomanjkanja lastnih kadrov v vrstah Gibanja Svoboda.

Robet Golob
Borut Živulović/Bobo

Kot so nam danes povedali v Gibanju Svoboda, sicer dopuščajo možnost, da Lide na njihovo listo za državnozborske volitve predlaga koga od svojih kandidatov, ni pa nobene garancije, da bodo ti tudi zares kandidirali. Ob tem smo lahko tudi slišali, da tako rekoč ni možnosti, da bi na listi Gibanja Svoboda kandidiral Zorčič. Ta je odgovoril, da na Golobovi listi sploh ne bi želel kandidirati. Na kandidaturo bi bil pripravljen zgolj, če bi Lide in Gibanje Svoboda oblikovala skupno listo.

V Gibanju Svoboda so Zorčiču po naših informacijah nenaklonjeni, saj ocenjujejo, da bi jim sodelovanje z njim škodovalo; precej negodovanja je bilo že, ko sta se jim pridružila poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta tako kot Zorčič leto dni sodelovala v koaliciji Janeza Janše.

Pred Lide dve slabi možnosti

Kako se bodo odločili organi Lide, še ni jasno. Del stranke je po naših informacijah bolj naklonjen kandidaturi nekaj njihovih članov na Golobovi listi kot pa oblikovanju skupne kandidatne liste z Desusom. Očitno pa se za to ob Golobovem zavračanju sodelovanja z Zorčičem ne bodo mogli odločiti.

Jasnič/Zorčič
Borut Živulović/BOBO

Pretresi pa se v Lide napovedujejo tudi, če se bo stranka izrekla za oblikovanje skupne liste z Desusom. Več vidnih članov namreč s stranko upokojencev zaradi slabih dosedanjih izkušenj nikakor ne želi sodelovati.

Prvak Desusa Ljubo Jasnič je na torkovi tiskovni konferenci že predstavil nekatere obrise povezovanja njegove in Zorčičeve stranke. Kot je dejal, naj bi skupaj določili naziv enotne kandidatne liste, ki ga bodo uporabljali na vseh srečanjih z volilci na terenu, na skupnih nastopih, glasovnicah … Skupno ime naj bi bilo čim krajše, v njem pa naj bi – tudi na željo Lide – izpostavili upokojence. Desus namerava v volilno kampanjo vložiti 180.000 evrov. Pri sestavljanju kandidatne liste naj bi bili po Jasničevih navedbah stranki enakopravni, vložili pa naj bi jo s podpisi treh poslancev, kar bi pomenilo, da jim ne bi bilo treba zbirati podpisov volilcev.

Preberite še: