Ustavno sodišče o pobudi za izbris SD in Levice ni sprejelo odločitve

Slovenija 17. Feb 202208:52 > 15:49 4 komentarji
Luka Mesec, Tanja Fajon
Žiga živulović/BOBO

Ustavno sodišče je danes obravnavalo pobudo za oceno protiustavnosti delovanja Levice in Socialnih demokratov. Na ustavno sodišče jo je vložil Vili Kovačič, sodišče pa jo obravnava absolutno prednostno. Ustavno sodišče ni danes v tej zadevi še sprejelo nobene odločitve, poroča 24ur.com.

Ustavno sodišče je obravnavalo pobudo Vilija Kovačiča za oceno protiustavnosti delovanja Levice in Socialnih demokratov. Sodišče v tej zadevi še ni sprejelo nobene odločitve, poroča 24ur.com. Ustavno sodišče je politični stranki pred današnjo obravnavo tudi pozvalo, da se do pobude opredelita.

V SD so nedavno dejali, da si želijo, da bi sodišče, če bo zadevo obravnavalo, odločilo absolutno prednostno. Želijo si, da bi bila odločitev znana še pred začetkom volilne kampanje za aprilske državnozborske volitve. V Levici pa so poudarili, da si njihova stranka prizadeva za pravičnejšo družbo in da v njenem delovanju ni ničesar protiustavnega. “Očitno se nas na desnici in še zlasti v SDS bojijo,” je v odzivu povedal vodja poslanske skupine Levice Matej. T. Vatovec.

Kovačič ustavnemu sodišču predlaga, da  prepove “protiustavno delovanje političnih strank Levica in SD”. Kot razlog za to navaja njuno “izražanje naklonjenosti komunizmu, Zvezi komunistov, Titu, Kidriču in Kardelju ter simbolom komunizma in nacionalizaciji”. V pobudi gre še korak dlje in se zavzame za izbris obeh strank iz registra. Pri omenjenih predlogih se  Kovačič sklicuje na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je pritrdilo zavrnitvi registracije Komunistične partije Romunije, ker se ta ni distancirala od bivše komunistične stranke in komunizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje