Jasnič bi se povezoval z Zorčičem, ta pogleduje proti Golobu

N1 video 15. Feb 202219:23 > 16. Mar 2022 10:17
Jasnič/Zorčič

Organi Desusa so potrdili, da bo stranka upokojencev na volitvah nastopila skupaj z Lide. V Zorčičevi stranki bodo o povezovanju odločali predvidoma konec tedna, še vedno pa pogledujejo h Golobovi stranki. Skupni volilni nastop z njo bi jim namreč skoraj zagotovo odprl vrata v državni zbor.

Organi Desusa so danes soglasno sklenili, da se stranka upokojencev poveže s stranko Lide in skupaj z njo nastopi na aprilskih državnozborskih volitvah. Organi Zorčičeve stranke bodo o povezovanju odločali predvidoma konec tedna, več naših sogovornikov iz vrst Lide pa ne skriva želje, da bi njihova stranka na volitvah nastopila skupaj z Gibanjem Svoboda, ki ga vodi Robert Golob. Zavedajo se namreč, da imata Desus in Lide, tudi če stopita skupaj, kaj malo možnosti, da se uvrstita v parlament. Tako naj bi se v kratkem oziroma še pred odločanjem o povezovanju Igor Zorčič ponovno sestal z Robertom Golobom.

V stranki Gibanje Svoboda, ki se ji po dosedanjih javnomnenjskih merjenjih na aprilskih volitvah nakazuje zelo dober rezultat, nekatere ankete jo celo postavljajo na čelo strankarske lestvice, pa navdušenja nad povezovanjem ni zaznati. Kot pravijo nekateri naši sogovorniki, jim skupna lista z Desusom in Lide kakšne dodane vrednosti ne bi prinesla, saj je stranka upokojencev tako rekoč mrtva, Zorčiča pa bremeni precej težak nahrbtnik sodelovanja v Janševi koaliciji. Izpostavljajo še, da je bilo v Gibanju Svoboda zaznati kar nekaj negodovanja že, ko sta v njihove vrste prestopila poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta po odhodu Šarčeve vlade prav tako vstopila v Janševo koalicijo.

V Desusu so pričakovanja, da bi se povezali z Gibanjem Svoboda, očitno manjša kot v Lide. Tako je predsednik stranke upokojencev Ljubo Jasnič danes povedal, da so z Golobom sicer imeli kar nekaj razgovorov, a so se v Gibanju Svoboda odločili, da gredo na volitve sami. “To je njihova odločitev. Kar se nas tiče, je pod našim dežnikom še veliko prostora,” je dejal Jasnič.

Tako on kot Zorčič sta izpostavila, da obstajajo še nekatere stranke, s katerimi bi lahko sklenili predvolilni dogovor in oblikovali skupno kandidatno listo. Konkretnih imen strank nista želela navesti, se je pa v zadnjih tednih namigovalo o možnosti sodelovanja z Vesno, Pirati, Dobro državo, LDS … Sopredsedujoči stranke Vesna Uroš Macerl je tudi danes poudaril, da je odločitev stranke za samostojni nastop na volitvah trdna. Dodal je še, da je Vesna nova stranka, ki želi “ohraniti čistost in transparentnost”.

Po besedah sekretarja Piratov Jasmina Feratovića njihova stranka za povezovanje ni dobila nobenega uradnega vabila, bila pa so nekatera “tipanja”. Vendar pa se tudi Pirati pred volitvami ne nameravajo povezati z nikomer in bodo šli na volitve samostojno. Ob tem je Feratović spomnil, da so na zadnjih evropskih volitvah nastopili v okviru široke koalicije Povežimo se, katere prvi obraz je bila sedanja sopredsedujoča stranki Vesna Urša Zgojznik, vendar s takratnim rezultatom (1,66 odstotka glasov) niso bili zadovoljni.

Bolj so predvolilnemu povezovanju naklonjeni v Dobri državi. Stranka bo sicer imela jutri kongres, na katerem bodo odločali o nasledniku Bojana Dobovška, ki je s čela Dobre države odstopil pred slabima dvema tednoma. Kot razlog za takšno odločitev je Dobovšek navedel razhajanja med njegovim stališčem, da mora stranka na aprilskih državnozborskih volitvah nastopiti sama, in mnenjem ostalih članov izvršnega odbora, da bi se morali pogovarjati o sodelovanju s podobno mislečimi. Edini kandidat za novega predsednika Dobre države je Smiljan Mekicar.

“Naši kongresni sklepi gredo v smeri povezovanja in čiščenje političnega prostora. Ne moreš pa se povezovati s komerkoli,” nam je danes dejal generalni sekretar Dobre države Gregor Vovk Petrovski. Po njegovih navedbah so se o povezovanju najprej pogovarjali s stranko Vesna, a se je ta nato odločila za samostojno pot, včeraj pa je beseda o tem stekla s predstavniki stranke Lide. Medtem ko bi se bili v Dobri državi pripravljeni povezati z Zorčičem in njegovo skupino, pa jih po besedah Vovk Petrovskega nikakor ne zanima sodelovanje “z razpadlim Desusom in z LDS, ki ima po Sloveniji zgolj še peščico članov”. Organi LDS bodo sicer glede nastopa njihove stranke na aprilskih volitvah in morebitnega sodelovanja z drugimi strankami odločali jutri.

Jasnič je na današnji tiskovni konferenci že predstavil nekatere obrise povezovanja Desusa in Lide. Stranki naj bi skupaj določili naziv enotne kandidatne liste, ki ga bodo uporabljali na vseh srečanjih z volilci na terenu, na skupnih nastopih, glasovnicah … Skupno ime naj bi bilo čim krajše, v njem pa naj bi – tudi na željo Lide – izpostavili upokojence. Desus namerava v volilno kampanjo vložiti 180.000 evrov. Pri sestavljanju kandidatnih list naj bi bili Zorčičeva in Jasničeva stranka enakopravni. Desus je svoj del kandidatov v glavnem že določil, po Jasničevih navedbah pa so od prvega do zadnjega kandidata “sami kalibri”. Pričakuje, da bodo kandidatno listo vložili s podpisi treh poslancev, kar bi pomenilo, da jim ne bi bilo  treba zbirati podpisov volilcev.

“V našem interesu je ne samo skupen nastop s posameznimi strankami na volitvah, temveč tudi nadaljnje povezovanje. To bi pomenilo, da bi tudi v okviru poslanske skupine dosegli ustrezno koherentnost in enotnost,” pa je potrebo po povezovanju, ki bo seglo tudi preko volitev, povedal Zorčič.