Golob o von der Leyen: Mislim, da je dobra predsednica Komisije

Slovenija 18. Apr 202411:32 6 komentarjev
Robert Golob in Ursula von der Leyen
Robert Golob zadovoljen z delom predsednice Evropske komisije. (Foto: European Commission)

Slovenski premier Robert Golob je zadovoljen z dosedanjim delom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in je tudi naklonjen njeni vnovični kandidaturi za položaj predsednice. Kot je še povedal ob prihodu na drugi dan vrha EU, je stranka Gibanje Svoboda kandidata za komisarja že zdaj izbrala, da bi lahko začeli pogovore v Bruslju.

“Kar se mene osebno tiče, mislim, da je dobra predsednica Evropske komisije in sem s tega stališča naklonjen njeni kandidaturi,” je Robert Golob danes v Bruslju odgovoril na vprašanje, ali podpira Ursulo von der Leyen za drugi mandat na čelu komisije.

Golob sicer pripada liberalni politični družini Renew, von der Leyen pa desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP).

Ob tem je pojasnil, da so se v njegovi stranki za to, da že zdaj nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela predlagajo za evropskega komisarja iz Slovenije, odločili, da bi se lahko z ustreznimi deležniki v Bruslju začeli pogovarjati o sestavi prihodnje Evropske komisije.

Slovenija se bo zavzemala za njej pomembnejše resorje

Glede resorjev, ki bi zanimali Slovenijo, je premier povedal, da se namerava zavzemati za druge resorje, kot ga zaseda trenutni komisar Janez Lenarčič, in ki so morda za Slovenijo bolj pomembni. Lenarčič je v trenutni komisiji pristojen za krizno upravljanje.

“Gospod Vesel je zelo znan kandidat, je človek, ki je imel bogato kariero tako na računskem sodišču kot na javnih naročilih. Na teh področjih, tudi na proračunu, bi lahko verjetno bil zelo dober kandidat,” je pojasnil premier.

Vesel je sicer med resorji, ki bi ga kot kandidata za evropskega komisarja zanimali, med drugim naštel področje financ, konkurence in demokracije.

Glede Lenarčiča je medtem Golob ocenil, da svojo nalogo opravlja korektno, in izrazil prepričanje, da bo svoj mandat v tem duhu tudi zaključil.

Von der Leyen že prejela podporo več voditeljev

Voditelji držav članic EU bodo danes zaključili zadnje zasedanje pred junijskimi evropskimi volitvami, na katerih bodo državljani v vseh 27 članicah volili 720 članov Evropskega parlamenta. Zmaga se glede na javnomnenjske ankete obeta EPP, ki je za vodilno kandidatko za predsednico komisije izbrala nemško političarko Ursulo von der Leyen. Ta je že prejela podporo več voditeljev, med drugim nemškega, francoskega in španskega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje