Kandidat za evropskega komisarja naj bi bil Tomaž Vesel

Slovenija 05. Apr 202419:46 > 20:14 6 komentarjev
Tomaž Vesel
Aljaž Uršej/N1

Kandidat za naslednjega evropskega komisarja iz Slovenije naj bi bil nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Vesel pa naj ne bi kandidiral za evropskega poslanca.

Nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel bo po poročanju POP TV kandidat za naslednjega slovenskega evropskega komisarja. To informacijo so potrdili tudi viri N1. Vesel pa po informacijah naših virov naj ne bi bil kandidat na listi Gibanja Svoboda za evropske volitve.

Vesel je funkcijo predsednika računskega sodišča zaključil tik po državnozborskih volitvah leta 2022.

Ni še jasno, ali bo največja koalicijska stranka jutri v Zbiljah razkrila ime nosilca liste za evropske volitve oziroma kandidate za tri mesta, ki jih še ni zapolnila. Organi Gibanja Svoboda so kot kandidate potrdili ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, evropsko poslanko Ireno Jovevo, poslanca v državnem zboru Tamaro Vonta in Uroša Brežana, ki je bil v preteklosti minister za naravne vire in prostor, pa vodjo strankinega podmladka Mateja Graha in državno sekretarko v kabinetu premierja Goloba Mašo Kociper.

Kot smo poročali, ima vladajoča stranka Gibanje Svoboda težave s sestavljanjem kandidatne liste za volitve v Evropski parlament. Sedanji evropski poslanec Klemen Grošelj je umaknil kandidaturo. Ne Grošelj ne stranka razlogov nista komentirala, a naj bi bil aktualni poslanec nezadovoljen, ker so ga uvrstili na predvideno osmo mesto kandidatne liste, na katerem bi imel kaj malo možnosti za izvolitev v Evropski parlament. Uvrstitev na to mesto naj bi razumel kot nezaupnico svojemu dosedanjemu delu v Evropskem parlamentu in v stranki.

Košarico pa so Svobodi dali tudi nekateri vidni posamezniki – čeprav bi se jim s kandidaturo na evropskih volitvah odprla vrata v evropsko komisijo. Kot je znano, so si v Gibanju Svoboda močno želeli, da bi na njihovi listi za evropsko poslanko kandidirala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. A se je Klakočar Zupančič iz osebnih razlogov odločila, da je na listi za evropske volitve ne bo.

Več virov pa nam je povedalo, da so si Golobovi prizadevali tudi, da bi h kandidaturi za evropsko poslanko na listi Gibanja Svoboda nagovorili Marto Kos in bi ji torej s tem pripadla še kandidatura za evropsko komisarko. Marta Kos je za N1 potrdila, da so jo o tem, ali bi bila pripravljena kandidirati, vprašali. “Moj odgovor je bil: ‘Ne’. Slovenska politika me ne zanima več,” nam je še povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje