Golob ob obisku Neka: Jedrska energija je prihodnost Evrope

Gospodarstvo 28. Okt 202214:14 2 komentarja
Robert Golob, Nek
@vladaRS/Twitter

Remont Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je po besedah dolgoletnega direktorja nuklearke Staneta Rožmana v večini potekal gladko. Nekaj zaostanka je nastalo le pri zamenjavi visokotlačne turbine, zaradi česar bo elektrarna v elektroenergetsko omrežje spet priključena okoli 7. novembra. Premier Robert Golob pa je stroko pozval, naj pred javnost čim prej pride s serijsko rešitvijo tehnologije za nov jedrski blok.

“Smo na dobri poti, da bomo v kratkem nazaj v omrežju in da bomo nadaljevali s stabilno oskrbo kot do zdaj,” je po koncu današnjega obiska predsednika vlade Roberta Goloba v Neku povedal direktor nuklearke Stane Rožman.

Remont, ki se je začel 12. oktobra in naj bi po prvotnih napovedih trajal do 2. novembra, z izjemo enega primera poteka odlično in gladko, je ugotavljal direktor. Stanje materialov in opreme je odlično, tako da se bo elektrarna, ki končuje prvih 40 let delovanja, v sistem vrnila v odlični kondiciji.

Jedrsko elektrarno Krško je pred začetkom remonta obiskala tudi ekipa N1. Kaj vse med remontom sploh zamenjajo in kam v Neku odložijo izrabljeno gorivo, preberite v članku Nuklearka se je ustavila: Slovenija bo oktobra močno odvisna od tuje elektrike.

Nekaj zaostanka pa je po Rožmanovih pojasnilih nastalo pri zamenjavi visokotlačne turbine, saj sta odpovedala dva specialna stroja nemškega izdelovalca Siemens, zamenjav pa ni bilo možno hitro najti.

Delavci dela na remontu izvajajo 24 ur dnevno, zato Rožman verjame, da bo elektrarna v omrežju okoli 7. novembra. Trenutno sicer v elektroenergetsko omrežje poleg Neka ni priključena niti Termoelektrarna Šoštanj, tako da oskrbo Slovenije zagotavljajo hidroelektrarne in elektrika iz uvoza.

Elektrarna je, tako njen direktor, pripravljena za novih 20 let delovanja. Pri koncu so tudi vsi potrebni postopki za novi dve desetletji stabilnega in varnega delovanja, torej za podaljšanje njenega obratovanja do leta 2043.

Premier Golob tudi o izgradnji drugega bloka

Predsednik vlade je ob današnjem obisku elektrarne povedal, da če bi bilo takšnih jedrskih elektrarn, kot je Nek, več, bi “bile energetske razmere na evropski ravni bistveno boljše.”

Z vodstvom se je pogovarjal tudi o trenutnih napetih razmerah v energetiki. Po Golobovem mnenju se bo Evropa zelo težko izvlekla iz sedanje energetske situacije brez maksimalne uporabe vseh tehnologij. “Na prvem mestu je prehod na obnovljive vire energije, a jedrska energija ima zdaj priložnost, da se spet uveljavi in ponudi rešitve za celotno Evropo,” je povedal.

Premier Golob pa je stroko pozval, naj čim prej pred javnost pride s serijsko rešitvijo tehnologije za nov jedrski blok, tako da bo politika lahko začela iskati nacionalno soglasje za investicijo. Ali bo to lahko pripravila v letu ali dveh, bo pokazal čas, je dodal, bodo pa družbi Gen energija, ki je lastnica nuklearke, na vladi dali mandat, da priprave pospeši.

“Zavedamo se, da bomo morali na to temo izvesti referendum in prav je, da se vsi državljani zavedamo pomena sedanje jedrske elektrarne ter priložnosti, če se tega lotimo na pravi način za prihodnje rodove,” je o možnosti referendum pred gradnjo drugega bloka dejal predsednik vlade. Po njegovi oceni obstaja možnost, da bo ta že ob koncu tega mandata, najpozneje pa da bi do njega moralo priti v petih letih. Takrat morajo biti vse tehnološke in ekonomske podrobnosti investicije na mizi, je menil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje