Golob oster do Kučanovega pisma, ki ga je podpisal tudi poslanec Svobode

Slovenija 18. Feb 202311:29 41 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Predsednik vlade Robert Golob se je ostro odzval na javni poziv slovenskih intelektualcev, da naj vlade držav članic EU, zveze Nato, ZDA in Ruska federacija vzpostavijo zavezništvo za prekinitev bojev v Ukrajini in začetek mirovnih pogajanj. Prvopodpisani pod pozivom je nekdanji predsednik republike Milan Kučan, edini podpisnik med poslanci pa je Miroslav Gregorič iz Golobove Svobode. Njegov podpis ni bil mišljen kot kritika vladi, temveč kot izraz iskrene želje, da se vojna čim prej konča za pogajalsko mizo, so nam sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Premier Robert Golob je ob petkovem obisku s španskim premierjem Pedrom Sánchezom razpravljal tudi o vojni v Ukrajini. Predsednika vlad sta poudarila, da njuni državi Ukrajino kot žrtev ruske agresije odločno podpirata z vsemi sredstvi in v skladu s svojimi zmožnostmi.

Izpostavila sta, da se mora tudi ta vojna – kot vsaka druga – končati z mirom. “Žal ne pričakujemo mirovniških pobud s strani agresorja, zato verjamemo, da bo prišlo do eskalacije vojne. Slovenija bo pomagala Ukrajini, da bo to eskalacijo preživela s čim manj žrtvami,” je dejal premier Golob.

Dodal je, da “je mogoče ravno zdaj pravi trenutek za to, da se poštene in jasne mirovniške načrte da na mizo”, toda za mir je potrebno doseči dogovor, “pozivanje k predaji žrtve pa ni naša politika in tudi ne bo”.

Preberite še: Sánchez obiskal Slovenijo. Golob: Odnose bomo gradili tudi na mladi populaciji

S tem se je ostro odzval na javno pismo, ki ga je pred dnevi na vlade držav članic Evropske unije (EU) in zveze Nato ter Združene države Amerike (ZDA) in Rusko federacijo naslovilo več kot 80 vidnih slovenskih javnih osebnosti. Prvopodpisani pod vsebino je prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Milan Kučan
Žiga Živulović Jr./BOBO

“V tej vojni smo poraženci vsi,” so med drugim zapisali. “Tudi državljani EU, ki prav tako plačujemo to vojno in njene posledice. Breme vojne bodo nosile še prihodnje generacije Evropejcev. Zato morajo pri odločitvi o koncu vojne sodelovati tudi evropske države.” V pismu so zahtevali, naj vlade držav članic EU vzpostavijo “novo, dolgoročno evropsko varnostno arhitekturo, ki bo izraz strateških interesov evropskih držav za njihovo aktivnejšo vlogo v svetu”. Ta varnostna arhitektura mora po njihovem mnenju temeljiti na “suverenosti, enakopravnosti in ob upoštevanju varnostnih interesov vseh držav. Tudi Rusije, ki ostaja, takšna ali drugačna, soseda EU tudi v prihodnje”.

Golob kritičen do pisma, ki ga je podpisal njegov poslanec

Pismo, do katerega je bil kritičen premier, pa je podpisal tudi Miroslav Gregorič, poslanec stranke Gibanje Svoboda, ki ji predseduje Robert Golob. “Podpis ni bil mišljen kot kritika vladi, temveč kot izraz iskrene želje, da se vojna čimprej konča za pogajalsko mizo”, so nam sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

74-letni Gregorič je najstarejši poslanec v aktualnem sklicu. Je strokovnjak za jedrsko varnost, 12 let je bil direktor uprave za jedrsko varnost, v letih 1998 in 1999 pa je predsedoval svetu guvernerjev Mednarodne agencije za atomsko energijo.

Miroslav Gregorič
Luka Dakskobler/BOBO

Podpisani menijo, da je politična govorica o poražencih in zmagovalcih v navzkrižju z govorico miru. “V tej vojni ne more zmagati nobena stran. Končati jo je mogoče le za pogajalsko mizo. Pogajati se ne pomeni kapitulirati niti opravičevati rusko agresijo. Pogajati se pomeni odgovorno iskati rešitve in pristajati na odstopanja na obeh straneh s ciljem, da se prepreči še več mrtvih in stopnjevanje zla.”

Od naslovnikov pisma zato pričakujejo, da bodo vzpostavili “zavezništvo za prekinitev bojev, za ustavitev nadaljnjega oboroževanja in za začetek pogajanj”. “Vaša odgovornost je tudi svet prihodnosti, mir, varnost in kljubovanje podnebnim spremembam! Je življenje naših otrok in njihovih potomcev v svetu brez strahu, v svetu, ki bo zagotavljal obstoj človeštva. Ustavite vojno! Ustavite jo takoj! To moč imate. In to odgovornost,” so pozvali.

Omenjeno javno pismo so med drugim podpisali še nekdanji predsednik republike Danilo Türk, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, pravnik in sociolog Niko Toš, ena od letošnjih dobitnikov velike Prešernove nagrade multidisciplinarna umetnica Ema Kugler, antropologinja in publicistka Svetlana Slapšak, ljubljanski župan Zoran Janković, mariborski župan Saša Arsenovič ter nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje